Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Προσεχώς, συνολικές, ολιστικές και ολοκληρωμένες λύσεις για τον ΑΣΩΠΟ

Την περασμένη εβδομάδα το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι προσεχώς ΘΑ εξαγγείλει νέες συνολικές, ολοκληρωμένες και ολιστικές λύσεις στο πλαίσιο των βέλτιστων πρακτικών, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης του ΑΣΩΠΟΥ.

Γνωρίζετε ότι το mainstream των αναρτήσεων μας είναι το μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης με εξασθενές χρώμιο.
Αφήσαμε λοιπόν να περάσουν λίγες ημέρες, από την ανακοίνωση των προθέσεων του ΥΠΕΚΑ, για να δούμε αντιδράσεις.
Μόνο στο site www.902.gr (ΕΔΩ) είδαμε κάποια σοβαρή κριτική. Όλα τα άλλα ΜΜΕ έδωσαν την είδηση, όπως ανακοινώθηκε, χωρίς σχολιασμό.

Όλο αυτό το σκηνικό δείτε το σε συνδυασμό με το ότι η μεγάλη δίκη των 15 βιομηχανιών για την ρύπανση του ΑΣΩΠΟΥ, η οποία είχε αναβληθεί, ξαναρχίζει στις 23/10/2013!!!

Πέρα από τις βαρύγδουπες εκφράσεις, που θυμίζουν τα χαμόγελα για των ΑΣΩΠΟ επί υπουργίας κας Μπιρμπίλη, εντύπωση...
προκαλούν και τα παρακάτω:

1: Για πρώτη φορά προτάσσεται η ανάγκη για χρήση καθαρού νερού από τη βιομηχανία και όχι η ύδρευση ή η άρδευση. Δηλαδή, αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα τώρα πιέζουν την πολιτεία για καθαρό νερό!!!!
2: Μιλούν για αποκατάσταση του υδροφορέα χωρίς να έχουν προσδιορισθεί επακριβώς οι πηγές ρύπανσης. Σημειώνουμε ότι οι ρυπασμένοι υδροφορείς με εξασθενές χρώμιο είναι πολλοί και όχι ένας (άλλος είναι στη Θήβα και άλλος στα Οινόφυτα)!!!
3: Δεν γίνεται καμιά αναφορά στην ανάγκη για τιμωρία των ενόχων και επιμερισμού του κόστους αποκατάστασης  στους ρυπαντές???
4: Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και οι επιπτώσεις στην υγεία απουσιάζουν !!
Επίσης,
5: Δεν διευκρινίζεται με ποια ιδιότητα παραβρέθηκε εκπρόσωπος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στη σύσκεψη, εφόσον ο κλάδος της βιομηχανίας είχε εκπροσώπηση από τον αντιπρόεδρο ΣΕΒ και τον Πρόεδρο Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας.

Για να σχεδιασθεί ένα σωστό πρόγραμμα αντιμετώπισης ενός περιβαλλοντικού προβλήματος είναι προϋπόθεση να γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους που το συνθέτουν (πηγές, έκταση, ένταση, μορφή, κλπ). Αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει στην περίπτωση του ΑΣΩΠΟΥ.

Ας επαναλάβουμε λοιπόν κάποια ερωτήματα και ίσως κάποτε να πάρουμε απαντήσεις:
-  Ποια είναι τα αίτια, η έκταση και οι επιπτώσεις της ρύπανσης των υδροφορέων με εξασθενές χρώμιο?
-  Γιατί το εξασθενές χρώμιο, εκτός από τη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων Σχηματαρίου, εμφανίζεται και σε άλλες καθαρά γεωργικές περιοχές και τι κοινό στοιχείο τις συνδέει?
-  Τι προηγήθηκε, σε περιοχές που δεν συνδέονται άμεσα με την βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων - Σχηματαρίου, η ρύπανση των εδαφών ή η ρύπανση του υδροφορέα?
-   Οι όροι ¨ανακύκλωση¨ - ¨κομποστοποίηση¨- ¨βιολογικά και οργανοχουμικά λιπάσματα¨ έχουν σχέση με το πρόβλημα?

Για περισσότερα σας παραπέμπουμε στην πρώτη χαρακτηριστική ανάρτηση του blog με τίτλο ¨ ΑΣΩΠΟΣ - «Αυτοί που ξέρουν δεν μιλούν ….και όσοι μιλούν δεν ξέρουν????»

Θα περιμένουμε τις εξαγγελίες και θα επανέλθουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...