Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Wall Street Journal: Κλίμα αβεβαιότητας

Πολλά θα έχετε διαβάσει και ακούσει αυτές τις μέρες για την κλιματική αλλαγή και τις ανθρωπογενείς εκπομπές CO2, μετά την δημοσίευση της 5ης έκθεσης του IPCC.
Τα ΜΜΕ παρουσίασαν τα συμπεράσματα με τίτλους όπως:
  • Στο 95% η ευθύνη του ανθρώπου για την κλιματική αλλαγή
  • «Καμπανάκι» από τους ειδικούς - Πώς θα είναι το κλίμα στη Γη το 2100;
  • «Εξαιρετικά πιθανό» ο άνθρωπος να ευθύνεται για την υπερθέρμανση
  • «Αδιαμφισβήτητη» η αύξηση των θερμοκρασιών στη Γη, κύρια αιτία οι άνθρωποι

Απέφυγαν όμως εσκεμμένα να παρουσιάσουν και τις αντίθετες επιστημονικές απόψεις.
Διαβάστε λοιπόν πώς ένα μεγάλο ΜΜΕ, όπως η Wall Street Journal, δίνει μια πραγματικά ολοκληρωμένη εικόνα και βοηθά τους αναγνώστες να σχηματίσουν άποψη.  

(Το είδαμε και το αναδημοσιεύουμε από: http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2013/10/wall-street-journal.html)

¨Το παραθέτω σε μετάφραση, χωρίς δικά μου σχόλια.  Έχω δώσει έμφαση σε μερικά εδάφια, με διαφορετικό χρώμα.  Ο υπότιτλος είναι "Η αναφορά του ΟΗΕ δεν μπορεί να εξηγήσει το σταμάτημα στην παγκόσμια θέρμανση".

"Μεταξύ 1998 και 2012 η παγκόσμια οικονομία υπερδιπλασιάστηκε από $30 τρις σε $71 τρις. Αυτή είναι καλή είδηση.  Την ίδια περίοδο οι εκπομπές CO2 ήταν 100 δις τόνοι. Αυτή υποτίθεται ότι είναι κακή είδηση. Ωστόσο, η ατμοσφαιρική θερμοκρασία, την ίδια περίοδο, έμεινε σταθερή. Αυτό είναι το μυστήριο:  Εάν οι εκπομπές CO2 προκαλούν παγκόσμια θέρμανση, γιατί δεν ζεστάθηκε η Γη;

Σε αυτή την ερώτηση θα περιμέναμε απάντηση από το IPCC του ΟΗΕ που την περασμένη Παρασκευή...
δημοσίευσε την περίληψη της πέμπτης "αναφοράς" του.
Θα ήταν επίσης καλό να βλέπαμε και λίγη σεμνότητα, αφού από την τελευταία αναφορά τους, το 2007, μερικοί από τους ηγετικούς επιστήμονες εξετέθησαν σαν "νταήδες", και μερικές από τις εντυπωσιακές τους προβλέψεις απομυθοποιήθηκαν (θυμάστε τις προβλέψεις για τους εξαφανιζόμενους παγετώνες των Ιμαλαϊων, ή τους χειμώνες χωρίς χιόνια;)

Αλλά πού τέτοια τύχη. "Η θέρμανση του κλιματικού συστήματος είναι αδιαμφισβήτητη" ξαναλένε με έντονα γράμματα στα συμπεράσματά τους, με τον ισχυρισμό ότι "κάθε ένα από τα τελευταία τρία χρόνια ήταν διαδοχικά πιο ζεστό από οποτεδήποτε από το 1850". Και ακολουθούν προειδοποιήσεις για εξαφανιζόμενους πάγους, ταχεία άνοδο του επιπέδου της θάλασσας, και άλλα τρομακτικά.

Και κάτι για την θέρμανση που
δεν συμβαίνει από το 1998;  Υπάρχει μία παράγραφος, θαμμένη στην σελίδα 10:  "Η παρατηρηθείσα μείωση στην επιφανειακή θέρμανση μεταξύ 1998 και 2012, οφείλεται περίπου εξίσου σε μειωμένες τάσεις διαφορών μεταξύ εισερχόμενης και εξερχόμενης ακτινοβολίας, και συμβολή ψύχρανσης από εσωτερική μεταβλητότητα, που περιλαμβάνει εσωτερική αναδιανομή μέσα στους ωκεανούς".

Αφού σημειώσουμε ότι οι επιστήμονες έχουν χαμηλή ή μέτρια εμπιστοσύνη στις διάφορες θεωρίες για αυτήν την μειωμένη τάση θέρμανσης, η αναφορά προσθέτει ότι "μπορεί να υπάρχει συμβολή από ανεπάρκειες στα μοντέλα, και σε μερικά μοντέλα να
υπερεκτιμάται η αντίδραση σε αυξανόμενα αέρια του θερμοκηπίου και άλλους ανθρωπογενείς παράγοντες".

Μετάφραση:  Οι θερμοκρασίες έχουν παραμείνει σταθερές τα τελευταία 15 χρόνια, και κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει επαρκώς (αν και υπάρχουν θεωρίες), και το IPCC δεν θέλει να πολυασχοληθεί επειδή δεν είναι πολιτικά βολικό, και επειδή δείχνει ότι τα μοντέλα Η/Υ στα οποία βασίζονται οι προβλέψεις κλιματικής αλλαγής παραμένουν αναξιόπιστα.

Αν και το IPCC δεν θέλει να το παραδεχτεί, το πραγματικό μάθημα της αναφοράς του είναι η αβεβαιότητα.  Ξηρασίες και θύελλες;  Αντίθετα από την διαφημιστική εκστρατεία του Al Gore, η αναφορά παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ανθρωπογενείς κλιματικές αλλαγές έχουν και πολλή σχέση με την διάρκεια ξηρασιών ή την ένταση τροπικών θυελλών, αλλά θα μπορούσε να έχουν στο απώτερο μέλλον.

Αφόρητη ζέστη;  Το IPCC προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες "πιθανόν" να ανέβουν κάπου περισσότερο από 1,5 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα. Αλλά το 2007 το IPCC έλεγε ότι "πιθανόν" να ανέβαινε περισσότερο από 2 βαθμούς, και "πολύ απίθανο" να ανέβαινε λιγότερο από 1,5 βαθμούς.

Είναι επίσης δύσκολο να τα θεωρήσει κανείς αυτά σαν ευαγγέλια, όταν τα μοντέλα του IPCC δεν έχουν μπορέσει να προσομοιώσουν προηγούμενες περιόδους θέρμανσης. Όπως επισημαίνει Καναδός οικονομολόγος που μελετάει τα του κλίματος, ενώ τα μοντέλα του IPCC περί CO2 προέβλεπαν άνοδο θερμοκρασίας μεταξύ 0,2 και 0,9 βαθμούς από το 1990 και μετά, η θερμοκρασία ανέβηκε κατά 0,1 βαθμό.

Ένα μάθημα από την αναφορά του IPCC είναι ότι τώρα χρειάζεται προσοχή στην ακολουθούμενη πολιτική. Να δούμε αν θα συνεχιστεί η τάση μη θέρμανσης που θα σημαίνει ότι τα μοντέλα χρειάζονται αναθεώρηση. Αυτό θα είναι λιγότερο δαπανηρό από σχέδια φορολόγησης του άνθρακα, και άλλους μεγαλεπήβολους παγκόσμιους μηχανισμούς αναδιανομής.

Το άλλο μάθημα είναι ότι μέσα σε τέτοια αβεβαιότητα, η καλύτερη ασφάλεια έναντι δυσμενών κλιματικών αλλαγών είναι η οικονομική ανάπτυξη. Όσο πιο πλούσιος είναι ο κόσμος σε 50-100 χρόνια, τόσο περισσότερα μέσα και τεχνολογία θα έχει για να αντεπεξέλθει σε ότι χειρότερο προκύψει από τις προβλέψεις.  Αλλά αυτό προϋποθέτει πολιτικές ελεύθερης αγοράς και ανάπτυξης, σε αντίθεση από τα κρατικιστικά μπαλώματα που προωθούν οι κλιματοκαταστροφολόγοι.

Οι κρατικιστές κλιματοκαταστροφολόγοι χρησιμοποιούν τα σαθρά κατασκευάσματα του IPCC για να τερματίσουν την Αμερικανική βιομηχανία κάρβουνου, τον αγωγό [πετρελαίου από τον Καναδά] Keystone, να απαγορεύσουν γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, να επιβάλουν ακριβές προδιαγραφές  σε αυτοκίνητα, λαμπτήρες, πλυντήρια και ψυγεία, και να χρησιμοποιούν περιορισμένους πόρους για να επιδοτούν τεχνολογίες που ακόμα και μετά από πολλές δεκαετίες αδυνατούν να σταθούν στα πόδια τους στην αγορά.

Και όλα αυτά δίνουν περισσότερο οικονομικό έλεγχο σε πολιτικούς ηθοποιούς, οι παρεμβάσεις των οποίων θα κάνουν τον κόσμο φτωχότερο από ότι θα ήταν. Όταν ακόμα και οι λομπίστες της κλιματικής αλλαγής του IPCC παραδέχονται ότι η παγκόσμια θέρμανση είναι πιο βραδεία από ότι νόμιζαν πριν λίγο καιρό, δεν είναι ώρα για πανικόβλητη αναδιάταξη της παγκόσμιας οικονομίας".

Η δική μου άποψη είναι ότι 1) το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, για 2) πολλούς και διάφορους λόγους, 3) οι πιο σημαντικοί εκ των οποίων ούτε που μπορούν καν να προσομοιωθούν από μοντέλα. Και σε κάθε περίπτωση οι ΑΠΕ δεν κάνουν ο,τιδήποτε για οποιαδήποτε Κλιματική Αλλαγή, αφού ούτε συμβατικές μονάδες υποκαθιστούν, ούτε μειώνουν πραγματικές εκπομπές CO2, ακόμα κι αν αυτές είναι σημαντικές.
Το μόνο που κάνουν είναι να κάνουν μία φτωχή χώρα, ακόμα φτωχότερη. Ανωμαλία.¨.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...