Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΣΗΤΕΙΑ: Όπου ακούς πολλές …επενδύσεις, κράτα μικρό καλάθι!!!!

Σε αυτή την ανάρτηση θα παραθέσουμε μόνο στοιχεία, που αφορούν σε αυτό το έργο, ώστε όλοι οι αναγνώστες να μπορούν να κρίνουν την αναπτυξιακή, περιβαλλοντική διάσταση,  αλλά και την προοπτική υλοποίησης:

Η είδηση:
Στις 16 Δεκεμβρίου 2013 ο υπουργός ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης υπέγραψε την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου που αφορά στην ιδιωτική πολεοδόμηση έκτασης 204.712 στρεμμάτων, εντός Περιοχής Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ), στη θέση Φανερωμένη Δ.Ε. Σκοπής, Δήμου Σητείας, Κρήτης, ιδιοκτησίας της εταιρείας ΙΚΤΙΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ  ΑΕ, προς εξυπηρέτηση παραθεριστικής κατοικίας, καθώς και στην κατασκευή των βασικών δικτύων υποδομής»

Τι προβλέπεται σε αυτήν την ΑΕΠΟ:
Καθορίζονται οι χρήσεις που επιτρέπονται στα τριά (ΟΤ) του Πολεοδομικού Σχεδίου και αυτές είναι:
  Ξενώνες, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις
  Κατοικία
  Εμπορικά καταστήματα
  Εστιατόρια
  Αναψυκτήρια
  Κέντρα διασκέδασης αναψυχής
  Χώροι στάθμευσης κοινού
  Πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές λειτουργίες
  Θρησκευτικοί χώροι
  Συνεδριακά κέντρα
  Καζίνα
  Τουριστικοί λιμένες
  Εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων – εκθεσιακά κέντρα

Να συμπληρώσουμε ότι στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι παρακάτω....
επεμβάσεις της ίδιας εταιρείας στην περιοχή που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί.
1: Ξενοδοχείο 5* με συνεδριακό κέντρο και κέντρο θαλασσοθεραπείας (έχει δοθεί η ΑΕΠΟ από το 2005)
2: Καταφύγιο τουριστικών σκαφών 85 θέσεων έχει λάβει ΑΕΠΟ το 2009
3: Γήπεδο golf 18 οπών, για το οποίο έχει εγκριθεί η ΠΠΕΑ
4: Ιδιωτική πολεοδόμηση (ΠΕΡΠΟ) Μεσοράχης 1κμ ΝΑ (Έχει λάβει τη θετική γνωμοδότηση από το ΥΠΕΚΑ)

Ποια είναι η ΙΚΤΙΝΟΣ..
Προήλθε από την εξαγορά και μετονομασία της εταιρείας «ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ» και διαθέτει έκταση πάνω από 2.800 στρέμματα στην Σητεία της Κρήτης .Η εταιρία πώλησε το ποσοστό συμμετοχής (77,9%) στην Dolphin Capital Investors Ltd, και  από κοινού αναπτύσσουν το επιχειρηματικό σχέδιο  μέσω της εταιρίας Latirus Enterprises Ltd (Ποσοστό συμμετοχής 20,344%).
Πίσω από την Dolphin Capital Partners βρίσκονται δύο Κύπριοι που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν υλοποιήσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στο real estate. Ο Μίλτος Καμπουρίδης και ο Πιέρ Χαραλαμπίδης, έπειτα από χρόνια παρουσίας σε ομίλους όπως η Goldman Sachs, η JP Morgan, η Hilton International, δούλεψαν μαζί στη Soros Real Estate Partners του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος.
Εκτός της πολύχρονης δραστηριοποίησης του στον χώρο των επενδύσεων στο real estate, εις εκ των ιδρυτών της Dolphin, ο Μίλτος Καμπουρίδης είναι γνωστός και στους κοσμικούς και επιχειρηματικούς κύκλους της Αθήνας. παντρεύτηκε την Μαρίνα Βερνίκου, κόρη του Γιώργου Βερνίκου της ομώνυμης εταιρείας.
Αλλά και η αδελφή του, Κάλια Καμπουρίδη, αρραβωνιάστηκε τον περασμένο Αύγουστο με τον Κώστα Μπακογιάννη, γιο της Ντόρας και του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη, εγγονό του Κώστα Μητσοτάκη.

Η επιχορήγηση του έργου
Στις 27/12/2011, με αποφάσεις του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Θ.Μωραίτη, εγκρίθηκε επιχορήγηση περίπου 12.000.000 ευρώ:

Α: Για το ξενοδοχειακό  συγκρότημα  5* (ΑΔΑ: ΒΟΖΝΦ-ΗΣΤ)
¨….για την ενίσχυση επενδυτικού σχεδίου της , µε το κίνητρο της επιχορήγησης, που αναφέρεται στην ίδρυση ξενοδοχειακού συγκροτήµατος  5* , δυναµικότητος 405 κλινών και δηµιουργία κέντρου θαλασσοθεραπείας  δυναµικότητας 100 ατόµων, στον Δήµο Σητείας Κρήτης, του Νοµού Λασιθίου , της Περιφέρειας Κρήτης, συνολικής ενισχυόµενης δαπάνης σαράντα τριών εκατοµµυρίων εννιακοσίων τριάντα πέντε χιλιάδων (43.935.000,00) ευρώ, µε  ποσοστό επιχορήγησης 25,609%, δηλαδή ποσό επιχορήγησης ύψους έντεκα  εκατοµµυρίων διακοσίων πενήντα µιας χιλιάδων διακοσίων πενήντα (11.251.250,00) ευρώ . 
Με την επένδυση θα δηµιουργηθούν ογδόντα (80) νέες θέσεις απασχόλησης  ή 40,00 ΕΜΕ….¨

Β: Για το καταφύγιο τουριστικών σκαφών (ΑΔΑ: ΒΟΧ4Φ-Α1Ε)
¨….για την ενίσχυση επενδυτικού σχεδίου της, µε το κίνητρο της επιχορήγησης, που αναφέρεται στην ίδρυση καταφυγίου τουριστικών σκαφών  δυναµικότητας 85 θέσεων, στον όρµο Φανερωµένης του ∆ήµου Σητείας του Νοµού Λασιθίου, συνολικής επιχορηγούµενης δαπάνης δύο εκατοµµυρίων διακοσίων εβδοµήντα τριών χιλιάδων τετρακοσίων εξήντα ευρώ (2.273.460€). Το ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 30% επί του κόστους της επιχορηγούµενης επένδυσης δηλαδή ποσό επιχορήγησης εξακοσίων ογδόντα δύο χιλιάδων τριάντα οκτώ ευρώ (682.038€). 
Με την επένδυση θα δηµιουργηθούν τέσσερις (4) νέες θέσεις απασχόλησης….¨.

Τα έργα υποδομής εκτιμούν ότι θα ξεκινήσουν εντός του 2014.

Η Σητεία έχει ανάγκη από πραγματικές επενδύσεις και ανάπτυξη!!
Αλλά, χρειάζεται και προσοχή!
Στα χρόνια της κρίσης πολλά κοράκια πετούν στον ορίζοντα με το πρόσχημα των επενδύσεων!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...