Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ο Έμπολα στην πόρτα μας.

Μια μετά τη άλλη και Ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν κρούσματα (Ισπανία) ή ύποπτα κρούσματα (Σκόπια, Τσεχία, Ιταλία, Κύπρος, Γαλλία, κλπ) ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα

Ας δώσουμε λοιπόν κάποιες βασικές πληροφορίες γι’ αυτό τον βίαιο δολοφόνο,  μια και στα Ελληνικά ΜΜΕ έντυπα και ηλεκτρονικά, όπως και για πολλά άλλα θέματα, επικρατεί γενικά σύγχυση.

Η Νόσος του Έμπολα (EVD) ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα (EHF) είναι μια ανθρώπινη νόσος που προκαλείται από τον ιό Έμπολα.
Έμπολα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1976 κοντά στον ποταμό Έμπολα εκεί που είναι τώρα η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Από τότε τα κρούσματα του ιού  μεταξύ των ανθρώπων εμφανίζονταν σποραδικά στην Αφρική.  

Το παρακάτω ....
διάγραμμα δείχνει την διαχρονική εμφάνιση των κρουσμάτων του ιού από το 1976 μέχρι τον Ιούνιο 2014. 

 
Σημειώστε ότι για το 2014 και μέχρι σήμερα ο αριθμός των θανάτων έχει φθάσει στον αριθμό των 4000 περίπου.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται από 2 έως 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, αλλά ο μέσος όρος είναι 8 έως 10 ημέρες.
Σε πρώτη φάση ο ιός, μιμείται τον ιό της γρίπης, δηλαδή πονοκέφαλος, πυρετός, κόπωση. Το τι έρχεται την επόμενη, ακούγεται σαν κάτι από μια ταινία τρόμου με διάρροια, εμετό, ενώ ο ιός απενεργοποιεί και την ικανότητα του αίματος να πήξει.

Περιληπτικά τα συμπτώματα

·       Πυρετός (μεγαλύτερος από 38,6 ° C)
·       Σοβαρή κεφαλαλγία
·       Μυϊκός πόνος
·       Αδυναμία
·       Διάρροια
·        Εμετός
·        Πόνοι στην κοιλιακή χώρα (στομάχι)
·        Ανεξήγητη αιμορραγία (αιμορραγία ή μώλωπες)
Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς συχνά υποφέρουν από εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία. Πολλοί πεθαίνουν κατά μέσο όρο σε 10 ημέρες.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής και μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω του δέρματος ή των βλεννογόνων, για παράδειγμα, τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, μέσω του αίματος ή των σωματικών υγρών (ούρα, σάλιο, ιδρώτας, κόπρανα, εμετό, μητρικό γάλα και σπέρμα)
Ο Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα ή του νερού και σε γενικές γραμμές, από την τροφή. Ωστόσο, στην Αφρική, ο ιός Έμπολα μπορεί να μεταδοθεί ως αποτέλεσμα της διακίνησης κρέατος θηραμάτων. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κουνούπια ή άλλα έντομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.
Η νόσος έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε ποσοστό 50% έως και 90%

Τα άτομα που αναρρώνουν από τη μόλυνση Έμπολα αναπτύσσουν αντισώματα, που διαρκούν για τουλάχιστον 10 χρόνια. Μόλις κάποιος ανακάμπτει από Έμπολα, δεν μπορούν πλέον να μεταδώσουν τον ιό. Ωστόσο, ο ιός έχει βρεθεί στο σπέρμα έως και 3 μήνες μετά την ανάρρωση. Δεν είναι γνωστό εάν τα άτομα που αναρρώνουν έχουν ανοσία ή αν μπορεί να μολυνθεί με ένα διαφορετικό είδος του ιού Έμπολα. Μερικοί άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον ιό έχουν αναπτύξει μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως προβλήματα όρασης.
Επίσης, δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο ή φάρμακο για την αντιμετώπιση του Έμπολα και όλα ευρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.  

Το βασικό μέτρο προφύλαξης είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Πλύσιμο χεριών σαπούνι και νερό ή με το οινόπνευμα και αποφυγή επαφής με αίμα και σωματικά υγρά.

Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να συνειδητοποιήσουν την σοβαρότητα και κρισιμότητα της κατάστασης και να θωρακίσουν το σύστημα υγείας, παρά την τη κρίση που βιώνουμε και ευχόμαστε ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΑΣ !!!!!

ΠΗΓΗ: http://www.cdc.gov/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...