Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ και οι … ενέργειες του ΥΠΕΚΑ!!

Σε πολλές αναρτήσεις έχουμε επισημάνει ότι η ενέργεια είναι πρωτεύον εθνικό θέμα με σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις και ο σχεδιασμός και ο χειρισμός αυτών των θεμάτων απαιτεί αφενός σοβαρότητα, μεθοδικότητα και αφετέρου προϋποθέτει σε όλα τα επίπεδα την ύπαρξη επιτελείου με ¨αετούς¨, καλά διαβασμένους, πληροφορημένους, προετοιμασμένους και αποφασισμένους.
Όμως, μέχρι και σήμερα συνεχίζονται οι αυτοσχεδιασμοί και η προχειρότητα, στα πλαίσια της ¨πράσινης ¨ανάπτυξης που δρομολόγησε ο Γ.Α.Π..

Ας δώσουμε κάποια πρόσφατα  χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1: ΡΑΕ
Στις 13/10/2014 προκηρύσσεται  η  πλήρωση  δύο  (2)  θέσεων    µελών  της  Ρυθµιστικής  Αρχής Ενέργειας  (Ρ.Α.Ε.),  εκ  των  οποίων  η  µία  αφορά  στη  θέση  του  Προέδρου  της Ρ.Α.Ε., με το αιτιολογικό ¨Την  ανάγκη  διορισµού  δύο  νέων  µελών  στη  Ρυθµιστική  Αρχή  Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.),  λόγω  λήξης  της  θητείας  του  Προέδρου  στις  22.03.2015  και  ενός µέλους στις 15.12.2014.¨.
Μία μέρα μετά στις 14/10/2014 ανακαλείται ....
η παραπάνω απόφαση και επαναπροκηρύσσεται η θέση μόνο για ένα μέλος του συμβουλίου χωρίς τη θέση του προέδρου!!!!.

Θα μας απαντήσει κάποιος αρμόδιος τι μεσολάβησε και μέσα σε λίγες ώρες ανακλήθηκε η απόφαση ως προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ ??? (ΕΔΩ και ΕΔΩ)

2: Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (Ε.Δ.Ε.Υ. Α.Ε.)
Το 2011 συστήθηκε η «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ)», η οποία θα διαχειρίζονταν με διαφάνεια, ευελιξία και σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία τα αποκλειστικά δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων.

Το 2012 έγινε σχετική προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και η επιλογή έγινε στις 15/9/2014 (ΕΔΩ)!!!!!!!!
Ακολούθησαν σοβαρές αντιδράσεις ως προς τα επιλεγέντα στελέχη από:
Α: Το βουλευτή των Αν. Ελλήνων κο Τέρενς Κουίκ (ΕΔΩ), ο οποίος κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων ερωτά:
¨….Κατόπιν αυτών σας ερωτώ κ. Υπουργέ:
1. Έχετε ακολουθήσει όλες τις νόμιμες, διαφανείς διαδικασίες σε προσλήψεις και τοποθετήσεις υπαλληλικού και στελεχιακού δυναμικού στην ΕΔΕΥ; Και ποιές ήταν αυτές;
2. Με ποιές διαδικασίες και κριτήρια επελέγησαν ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΕΔΕΥ;
3. Πόσοι υπέβαλαν αίτηση πρόσληψης στην ΕΔΕΥ; Πως αξιολογήθηκαν οι αιτήσεις και από ποιόν; Πρακτικά στην διαδικασία αξιολόγησης κρατήθηκαν;…¨.

Β:Τον κο Ιωακείμ Γρυσπολάκη πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος σε ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό (ΕΔΩ) αναφέρει:
¨….Επειδή η θητεία των μελών του ΔΣ είναι πενταετής και επειδή η αποστολή τους είναι κεφαλαιώδους εθνικής σημασίας, όπως αυτή περιγράφεται στο ανωτέρω αναφερθέν Προεδρικό Διάταγμα, ζητώ ως πολίτης να πληροφορηθώ το σκεπτικό με το οποίο επελέγησαν τα πέντε μέλη του ΔΣ και κατά πόσον αυτοί πληρούν τα επιβαλλόμενα από το ΠΔ κριτήρια. Ιδιαιτέρως δε, όταν ένα εκ των διορισμένων μελών, σύμφωνα με το αναρτημένο στο διαδίκτυο βιογραφικό του σημείωμα (http://www.chania.gr/municipality/municipal-administration/sxetakis.html), είναι συνδικαλιστής στη Μέση Εκπαίδευση αδιαλείπτως από το 1985 έως σήμερα. Αδυνατώ, λοιπόν, να αντιληφθώ πώς είναι δυνατόν ο εν λόγω πολίτης να ικανοποιεί έστω και ένα από τα κριτήρια που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα ως προϋποθέσεις για την πρόσληψή του…..¨.

Τι ακολούθησε ???
Στις 3/10/2014 τροποποιείται η απόφαση ορισμού των μελών της ΕΔΕΥ και αντικαθίσταται το μέλος στο οποίο αναφέρεται ο κος Γρυσπολάκης.

Τέλος
Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η συγκρότηση επιτροπών με αντικείμενο  ¨  τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ενεργειακής Κυβερνητικής Πολιτικής¨ (ΕΔΩ)  !!!!.
Να ρωτήσουμε…
Δηλαδή, μέχρι σήμερα δεν έχουν …επεξεργασθεί τα θέματα του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού και της Ενεργειακής Κυβερνητικής Πολιτικής???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...