Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Επικίνδυνο βακτήριο απειλεί τις ελιές της Μεσογείου !!!

Είναι το βακτήριο Xylella fastidiosa ή «σύνδρομο ταχείας παρακμής της ελιάς»

Στην Ευρώπη, η πρώτη και μοναδική αναφορά επιβεβαιωμένης παρουσίας του, έχει καταγραφεί στην Επαρχία Lecce της Περιφέρειας Απουλίας της Ιταλίας, από το 2013.

Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η κοπή 1.000.000 αιωνόβιων ελαιόδεντρων στη νότια περιοχή της Απουλίας, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την προέλαση του θανατηφόρου βακτηρίου. Η κοπή των ελαιόδεντρων ξεκίνησε σε έναν ελαιώνα στο χωριό της Ωριάς, κοντά στο λιμάνι του Μπρίντιζι. 

Όμως, οι Ιταλοί αγρότες αντιδρούν, μερικοί μάλιστα από τους διαδηλωτές ανέβηκαν στα δέντρα για να ....
εμποδίσουν την κοπή, αποκαλώντας τους υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας δολοφόνους !!!

Από το βακτήριο Xylella fastidiosa πιστεύεται ότι έχουν μολυνθεί μέχρι ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα στην Απουλία και απειλεί να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ιταλία και σε άλλες Μεσογειακές χώρες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το βακτήριο εισήχθη τυχαία στην Ιταλία με μια παρτίδα πικροδάφνης, που εισήχθη από την Κόστα Ρίκα και ισχυρίζονται ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωσή του είναι η κοπή των δένδρων και ο ψεκασμός των εδαφών με εντομοκτόνα

Μέχρι σήμερα ευτυχώς δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη του βακτηρίου αυτού στην Ελλάδα.

Το Xylella fastidiosa αναπτύσσεται στα ξυλώδη αγγεία των φυτών-ξενιστών του. Έχει άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης 26-28 °C. Εισέρχεται στα ξυλώδη αγγεία όπου μετακινείται τόσο καθοδικά, όσο και ανοδικά. Οι αναπτυσσόμενοι πληθυσμοί του βακτηρίου περιορίζουν την μετακίνηση του νερού στον ξυλώδη ιστό και η ανάπτυξη των συμπτωμάτων σχετίζεται με υψηλό ποσοστό φραγμένων αγγείων. Μολύνει μεγάλο αριθμό ειδών φυτών που μπορεί να μην είναι συμπτωματικά και να λειτουργούν έτσι ως πηγές μολύσματος για τα έντομα φορείς του.

Μεταδίδεται με μυζητικά έντομα που τρέφονται με τον χυμό των ξυλωδών αγγείων. Οι φορείς του βακτηρίου ανήκουν σε δύο οικογένειες των ημιπτέρων (Cicadellidae και Cercopidae) που κοινώς αποκαλούνται «τζιτζικάκια». Η μετάδοση γίνεται ταχύτατα, ύστερα από δύο ωρών διατροφή του εντόμου σε μολυσμένο φυτό, χωρίς να μεσολαβεί κάποια περίοδος επώασης στον φορέα και το έντομο παραμένει μολυσματικό σε όλη την διάρκεια της ζωής τούτο βακτήριο δεν μεταδίδεται στους απογόνους του εντόμου.

Φίλοι αγρότες
Η αντιμετώπιση του βακτηρίου είναι πολύ δύσκολη !!!
Οι Αμερικανοί το μελετούν εδώ και δεκαετίες και δεν έχουν βρει λύση !!!!

Πιστεύουμε οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την μη εισαγωγή του προβλήματος και στη χώρα μας.

ΠΡΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ:

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν !!!!

ΠΗΓΗ: telegraph

Για συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων συστήνουμε το καλά ενημερωμένο site olivenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...