Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Νέφος: Δεν μετράς, άρα …δεν υπάρχει!!!

κλικ για μεγέθυνση

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ
(με βάση το σημερινό δελτίο του ΥΠΕΚΑ)

Όριο για τα PM10: 50 μgr/m3

Κυριακή 16/12/2012
Λυκόβρυση:  189 μgr/m3
Μαρούσι:       174 μgr/m3

Στο κέντρο της Αθήνας ποιες ήταν οι τιμές για τα PM10 ???
  ..............................................




Απίστευτο και όμως αληθινό!!!!
Βρέθηκε η λύση στα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λεκανοπέδιο Αττικής!!!!
Δεν μετράται ο βασικός ρύπος, τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από τα 10 μικρά (PM 10), σε κεντρικές περιοχές και μάλιστα σε αυτή τη χειμερινή περίοδο, όπου αφενός έχει επιτραπεί η καύση βιομάζας στην κεντρική θέρμανση και αφετέρου λόγω της κρίσης ο κόσμος χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενα καύσιμα για να ζεσταθεί!!!

Θα το έχετε ήδη αισθανθεί τις νυκτερινές ώρες το πέπλο της καπνομίχλης, που επέστρεψε πάλι στον Αττικό ουρανό.
Και ενώ θα περίμενε κάποιος ότι η πολιτεία έχει τεθεί σε συναγερμό, μάλλον αυτό δεν ισχύει. Παρατηρώντας τα ημερήσια δελτία για την ατμοσφαιρική ρύπανση από το site του ΥΠΕΚΑ(ΕΔΩ) διαπιστώνουμε ότι σε κανένα κεντρικό σταθμό (αρχική φωτο) δεν μετρούνται τα σωματίδια!!!

Με βάση τις εκθέσεις του ΥΠΕΚΑ για τη ρύπανση του 2011, διαπιστώνουμε ότι τότε μετρούσαν τον ρύπο αυτό στην Αριστοτέλους, στην Ελευσίνα και στο Πειραιά!!
Τώρα γιατί δεν.....
εμφανίζονται οι τιμές στα σχετικά δελτία??
Η λογική εξήγηση είναι ότι ή δεν μετράται αυτός ο ρύπος ή δεν δημοσιεύονται οι μετρήσεις.
Να σημειώσουμε επιπλέον ότι από την έκθεση του 2011 προκύπτει ότι ο σταθμός της Αριστοτέλους εμφάνιζε τότε τις περισσότερες υπερβάσεις από την οριακή τιμή (50μgr/m3) για τα σωματίδια (παρακάτω διάγραμμα).


Σε προηγούμενη ανάρτησή μας σημειώναμε:
Πριν η Αθήνα βιώσει καταστάσεις,  όπως αυτές του Λονδίνου το Δεκέμβριο του 1952 με το γνωστό επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι αρμόδιοι ας αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την καθιέρωση ποιοτικών προδιαγραφών και ελέγχου της βιομάζας !!!
Περιμένουμε….

Διαβάστε επίσης τι αναφέρει η έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ για τον ρύπο αυτό:

Νέφος καπνοµίχλης,  σχηµατίζεται όταν έχουµε υψηλή συγκέντρωση ρύπων, όπως µονοξειδίου του άνθρακα, διοξείδιο του θείου και αιωρούµενα σωµατίδια, σε συνδυασµό µε σχετικά χαµηλή θερµοκρασία και µεγάλη σχετική υγρασία.

Αιωρούµενα σωµατίδια ΑΣ 10 :  Τα αιωρούµενα σωµατίδια ΑΣ10 , παρουσιάζουν υπερβάσεις των ορίων σε αρκετά σηµεία µέτρησης. Είναι από τους ρύπους που αποτελούν πρόβληµα για τα περισσότερα κράτη µέλη της Ε.Ε. 

Ανθρωπογενείς πηγές σωματιδίων :  Βιοµηχανικές δραστηριότητες, παραγωγή τσιµέντου, γύψου, χυτήρια µεταλλεύµατος, αυτοκίνητα (κυρίως πετρελαιοκίνητα οχήµατα και δίκυκλα), πυρκαγιές, αγροτικές δραστηριότητες, κατασκευές. Η συµµετοχή του αυτοκινήτου οφείλεται στην καύση του καυσίµου, στη φθορά των ελαστικών
και στην επαναιώρηση. Μικρότερα σε µέγεθος σωµατίδια δηµιουργούνται στην ατµόσφαιρα από αντιδράσεις αερίων ρύπων.    Οι αντιδράσεις αυτές επιταχύνονται παρουσία ηλιακής ακτινοβολίας και σε υψηλές θερµοκρασίες.
Επιδράσεις
Οι επιδράσεις στην υγεία εξαρτώνται πολύ από το µέγεθος των σωµατιδίων και τη σύσταση τους.  Όσο µικρότερα σε µέγεθος είναι τα σωµατίδια τόσο βαθύτερα εισχωρούν στο αναπνευστικό σύστηµα του ανθρώπου. Γενικά σωµατίδια µε µέγεθος µεγαλύτερο από  10  µm δεν εισχωρούν στο αναπνευστικό σύστηµα. Τα µικρότερα
από 10 µm σωµατίδια επηρεάζουν την αναπνοή και προκαλούν ασθένειες στο αναπνευστικό. Οµάδα υψηλού κινδύνου αποτελούν ηλικιωµένοι, παιδιά και άτοµα που πάσχουν από άσθµα.  Προκαλούν επίσης φθορές στα υλικά και µειώνουν την ορατότητα. Τα αιωρούµενα σωµατίδια επηρεάζουν τις ηλεκτρικές ιδιότητες της ατµόσφαιρας συνεισφέροντας στη δηµιουργία νεφών ως πυρήνας συµπύκνωσης και επιδρούν στo κλίµα µεταβάλλοντας το ισοζύγιο ακτινοβολίας στην ατµόσφαιρα. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη την Ελλάδα
Εντατικές μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ξεκινούν από σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/01/2013_478009

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...