Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Καύση ξύλου, βιομάζας: Πληροφορίες και οδηγίες, … περιμένοντας τα αποτελέσματα των συσκέψεων.

Τα καυσαέρια που παράγονται από την καύση ξύλου και βιομάζας σε σόμπες, τζάκια και συστήματα καυστήρα -  λέβητα, περιέχουν πάνω από 100 διαφορετικές χημικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες είναι επιβλαβείς και δυνητικά καρκινογόνες (σωματίδια, οξείδια αζώτου, οξείδια του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα, πτητικές οργανικές ενώσεις, διοξίνες, βενζοπυρένιο, φουράνια, κλπ).

Αυτές τις μέρες, αφού επιτέλους ανακάλυψαν το πρόβλημα και τα μεγάλα ΜΜΕ, ακούμε και διαβάζουμε ότι οι εκπομπές σε σωματίδια από την καύση ξύλου και βιομάζας είναι 25 – 30 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.
Η αλήθεια είναι πολύ πιο χειρότερη, με βάση τους επίσημους πίνακες του Ευρωπαϊκού προγράμματος (CORINAIR).
Για να μην σας κουράζουμε με μονάδες και τιμές σημειώστε ότι η καύση ξύλου, βιομάζας για θέρμανση σε σόμπες, τζάκια ή συστήματα καυστήρα – λέβητα, με μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την τεχνολογία και το σύστημα καύσης, εκπέμπει περίπου:
  • 100 φορές περισσότερα σωματίδια
  • 50 φορές περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογονάνθρακες
  • 50 φορές περισσότερες διοξίνες
  • 20 φορές περισσότερο Βενζοπυρένιο.
 Τι πρέπει να ξέρετε:
Τα αέρια σωματίδια διακρίνονται με βάση την αεροδυναμική τους διάμετρο σε PM10 (διάμετρος μικρότερη από 10 μm) και ΡΜ2,5 (διάμετρος μικρότερη από 2,5 μm).
Οι επιδράσεις στην υγεία....
εξαρτώνται πολύ από το μέγεθος των σωματιδίων και τη σύσταση τους.
Όσο μικρότερα σε μέγεθος είναι τα σωματίδια τόσο βαθύτερα εισχωρούν στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Γενικά σωματίδια με μέγεθος μεγαλύτερο από 10 μm δεν εισχωρούν στο αναπνευστικό σύστημα. Τα μικρότερα από 10 μm σωματίδια επηρεάζουν την αναπνοή και προκαλούν ασθένειες στο αναπνευστικό.
Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία από το νέφος της αιθαλομίχλης είναι τα βρέφη, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες, άσθμα, βρογχίτιδα, εμφύσημα ή άλλες παθήσεις της καρδιάς ή των πνευμόνων.
Η εισπνοή των λεπτών σωματιδίων μπορεί να αυξήσει καρδιαγγειακά προβλήματα, ερεθίζουν τους πνεύμονες και τα μάτια, προκαλεί πονοκεφάλους και αλλεργικές αντιδράσεις και επιδεινώνει αναπνευστικά νοσήματα, όπως άσθμα, εμφύσημα, και βρογχίτιδα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.

Σε περίπτωση επεισοδίων ρύπανσης θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση σε αυτή, παραμένοντας  σε εσωτερικούς χώρους και αποφεύγοντας την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον.
Εάν υπάρχουν έντονα συμπτώματα επικοινωνήστε άμεσα με τον οικογενειακό σας γιατρό.

Ας ελπίσουμε οι συσκέψεις, που έχουν εξαγγελθεί, να καταλήξουν σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως αυτά που έχουμε προτείνει ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...