Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Τα μυστικά του ΖΕΟΛΙΘΟΥ


Και στη θέση ¨ΡΙΖΙΑ¨ της κοινότητας Πενταλόφου Ν. Έβρου, υπάρχει περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο λατομείο ΖΕΟΛΙΘΟΥ της S&B.
 Το 2010 με υπογραφή των κ.κ Μπιρμπίλη, Μανιάτη και Μωραΐτη, έγινε τροποποίηση - ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων.



Πριν λίγες ημέρες σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας  με τίτλο ¨ Καυτά ερωτήματα για το ζεόλιθο στον Εβρο¨ και υπότιτλο ¨ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 40 ΕΚΑΤ. ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΜΕΣΩ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Ο. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ¨, απεκάλυπτε ότι:

¨Οσμή σκανδάλου από τον άοσμο ζεόλιθο του Έβρου. Επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ, σταμάτησε επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου από ελληνική εταιρεία στα Πετρωτά του Έβρου, ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Μανιάτης δεν χορήγησαν την άδεια εξόρυξης Το ελληνικό Δημόσιο είναι μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρεία με ποσοστό 8% και χάνει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από το τζίρο, άμεσους και έμμεσους φόρους.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα εισάγει ακριβότερα χαμηλότερης ποιότητας ζεόλιθο από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, 10 χλμ. βόρεια των Πετρωτών, το κοίτασμα του ζεόλιθου εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία S&Β, του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, η οποία και ωφελείται από το ότι δεν προχωρά η επένδυση στα Πετρωτά. Μέλος του Δ.Σ. της S&Β είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού, του τσάρου της Οικονομίας και υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.¨.

Ακολούθησαν διαψεύσεις από τους κ.κ Παπακωνσταντίνου και Μανιάτη με κοινό σημείο ότι « Ο ορυκτός πλούτος της χώρας αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και κανένας δεν δικαιούται να τον εκμεταλλευτεί με απευθείας αναθέσεις. Η αξιοποίησή του θα γίνεται πάντα με διεθνείς δημόσιους διαγωνισμούς»
Το ιστορικό της υπόθεσης ξεκινά από παλιά και μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.
Να σημειώσουμε επίσης ότι για την υπόθεση έχει ήδη παρέμβει και ο εισαγγελέας κος Πεπόνης.

Όμως ένα στοιχείο που δεν είδαμε πουθενά είναι το....
παρακάτω:
Σε κοντινή περιοχή από τα ¨Πετρωτά¨ του Δήμου Ορεστιάδας και επί Ελληνικού εδάφους και όχι στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, υπάρχει λατομείο Ζεόλιθου συμφερόντων της εταιρείας S&B.
Συγκεκριμένα:
Στη θέση ¨ΡΙΖΙΑ¨ κοινότητας Πενταλόφου Ν. Έβρου, υπάρχει περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο λατομείο ΖΕΟΛΙΘΟΥ της S&B.
Το 2010 με υπογραφή της κας Μπιρμπίλη, του κου Μανιάτη και του κου Μωραΐτη, έγινε τροποποίηση - ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων.

Απορία προκαλεί το γιατί τα δημοσιεύματα αναφέρονται μόνο για το λατομείο στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας και όχι και σε αυτό στη θέση ¨Ριζιά¨ της κοινότητας Πενταλόφου συμφερόντων της ίδιας εταιρείας.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν
-      Είναι σε λειτουργία??
-      Η ποιότητα του ζεόλιθου είναι ίδια ή συγκρίσιμη με αυτή των Πετρωτών
-      Είναι δημόσιο ή ιδιωτικό λατομείο?

Αν κάποιος από τους αναγνώστες μας γνωρίζει περισσότερα, με χαρά να δημοσιεύσουμε την άποψή του!!!


Λίγα λόγια για το ΖΕΟΛΙΘΟ:
Ο ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το PH των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των αστικών λυμάτων και των βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, εξυγιαίνει τα υδάτινα οικοσυστήματα, βελτιώνει τις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ βρίσκεται ακόμη και στα συμπληρώματα διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...