Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Και τώρα τι ;;;!!!

Έτσι όπως διαχειρίστηκαν την υπόθεση εξόρυξης χρυσού στη Β. Ελλάδα και όχι μόνο στη Χαλκιδική, η κατάσταση φαίνεται ότι οδηγείται σε αδιέξοδο. Επενδύσεις με βία, αστυνομοκρατία, εκφοβισμό, δυνάμεις καταστολής, τσαμπουκάδεν έχουν μέλλον.

Για τη περίπτωση της Χαλκιδικής, από την παραχώρηση των μεταλλείων στην συγκεκριμένη εταιρεία ¨Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.¨,  μέχρι τις αδειοδοτήσεις της ¨πράσινης ανάπτυξης, το σκηνικό παραπέμπει σε θολό τοπίο και φαιό νταμάρι!!!
Την τελευταία τριετία οι αποφασίζοντες σε αγαστή συνεργασία με τους επενδυτές προσπάθησαν   με… διαβουλεύσεις, ημερίδες, ταξίδια, δεξιώσεις, κλπ να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, αγνοώντας επιλεκτικά όσους κατοίκους της περιοχής είχαν μια άλλη άποψη. Και ενώ τα συζητούσαν μεταξύ τους αρμόδιοι, συναρμόδιοι με χαμόγελα και φιλοφρονήσεις, οι αδειοδοτούσες αρχές με τις οδηγίες και τις ευλογίες τους, συνέτασσαν την 100σέλιδη ΑΕΠΟ οχυρωμένοι πίσω από το flash smelting, φερετζέ για τον οποίο μιλήσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση ΕΔΩ.
Μετά ήρθε η τρικομματική κυβέρνηση και αντί να το ψάξει το θέμα και να δώσει απαντήσεις σε πολλά καίρια ερωτήματα και να ξεδιαλύνει το τοπίο, προτίμησε την υλοποίηση της επένδυσης εν χορδαίς και οργάνοις.

Τώρα η μόνη διέξοδος θεωρούμε ότι είναι η άμεση υιοθέτηση των παρακάτω σημείων και...
μακάρι να τα διαβάσει κάποιος αρμόδιος.

Λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης σε κόμματα και  πολιτικούς, η πρωτοβουλία θα πρέπει να έλθει από τη δικαιοσύνη και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Να διερευνηθούν άμεσα όχι μόνο τα επεισόδια, αλλά και οι διαδικασίες παραχώρησης – αδειοδότησης.
Τα βήματα:
1: Πάγωμα διαδικασιών εξόρυξης.
2: Έλεγχος των διαδικασιών παραχώρησης των μεταλλείων μέχρι και το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και των αδειοδοτήσεων (περιβαλλοντικών , κ.ά). Αφού ολοκληρωθεί το πόρισμα της δικαιοσύνης και φωτισθούν τα σκοτεινά σημεία, εάν προκύψουν ευθύνες (ποινικές, αστικές, κλπ) σε συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, φορείς, εταιρείες κλπ να αποδοθούν και να παραπεμφθούν για τα περαιτέρω.

Μετά το πόρισμα της δικαιοσύνης.
3: Σύσταση επιτροπής με εκπροσώπους όλων των πλευρών και των απόψεων και με το συντονισμό προσώπου κοινά αποδεκτού.
4: Αναλυτική ενημέρωση - διαβούλευση έτσι ώστε ελεύθερα να ακουσθούν όλες οι απόψεις. Αρχικά η διαβούλευση – ενημέρωση να ξεκινήσει σε τοπικό επίπεδο και να επεκταθεί και σε περιφερειακό ή ακόμη και σε εθνικό επίπεδο, αφού η εξόρυξη χρυσού αφορά πολλές περιοχές της Β. Ελλάδος.
5: Διεξαγωγή δημοψηφίσματος οι λεπτομέρειες του οποίου (έκταση, ερωτήματα, κλπ) θα καθορισθούν στη φάση της διαβούλευσης και με ευθύνη της επιτροπής.
Χρόνος ολοκλήρωσης των παραπάνω 6-8 μήνες.

Μην κλείνετε μάτια και αυτιά, η κατάσταση έχει ήδη ξεφύγει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...