Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Αιθαλομίχλη: Καλομελέτα κι έρχεται!

Δελτίο Τιμών Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στις 11/11/2014
Γύρω στις 23/11/2014, όπως δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα, έρχεται τσουχτερό κρύο!!!
Τότε λοιπόν θα λειτουργήσουν όλα τα συστήματα θέρμανσης οπότε και η αιθαλομίχλη θα κάνει την εμφάνισή της.
Όμως το ΥΠΕΚΑ ακόμη και σήμερα μετράει τη συγκέντρωση των σωματιδίων PM10 μόνο σε δυο (2) σταθμούς!!!

Στις 24/10/2014 συγκάλεσε σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, με εκπροσώπους των Υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αντιπεριφερειαρχών και εκπροσώπων από επτά (7) Περιφέρειες της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αιθαλομίχλης ενόψει της χειμερινής περιόδου,
Στη σύσκεψη ...
αυτή εξαγγέλθηκαν και … μέτρα όπως
·       Οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων στερεής βιομάζας.
·       Οι έλεγχοι στις εστίες καύσης (κεντρικές θερμάνσεις, αρτοκλιβάνους, βιομηχανικούς λέβητες).
·       Η υπογραφή ΚΥΑ για κανονισμό 995/2010 της Ε.Ε για την παράνομη υλοτόμηση.
·       Η υπογραφή ΚΥΑ για κανονισμό 2173/2005 της Ε.Ε περί δημιουργίας εθελοντικού συστήματος αδειών FLEGT για εισαγωγές ξυλείας στην ΕΕ.
·       Η εφαρμογή της ΚΥΑ που αφορά στη λήψη μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίων.
·       Η προμήθεια εξοπλισμού για τη μέτρηση αιωρούμενων σωματιδίων.
·       Η ενημέρωση ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Τα παραπάνω ... μέτρα δεν χρήζουν σχολιασμού, γιατί απλούστατα δεν είναι μέτρα αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης, αλλά ασπιρίνες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας!! Θυμίζουν τις περσινές εξαγγελίες περί ¨δακτύλιου της σόμπας¨ και τους ¨επιθεωρητές σόμπας - τζακιών¨. Δεν αντιμετωπίζουν τα αίτια που δημιούργησαν το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, τα οποία είναι οι αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ για καύση αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων βιομάζας (pelletswoodchips, κλπ) σε πόλεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης !!
Θυμίζουμε ότι από τις αποφάσεις αυτές απουσιάζουν χαρακτηριστικά οι ποιοτικές προδιαγραφές της βιομάζας αλλά και κυρίως ο τρόπος και ο μηχανισμός ελέγχου και τήρησης, την στιγμή μάλιστα που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν αποδυναμωθεί - διαλυθεί !!!
(Όλες οι αναρτήσεις μας για την αιθαλομίχλη ΕΔΩ)

Aς θυμίσουμε τον ορισμό της βιομάζας για να καταλάβετε τι καίνε …νόμιμα (τα παράνομα, κυρίως τοξικά απόβλητα, καλύτερα να μην τα αναφέρουμε) όσοι αγοράζουν αυτά τα προϊόντα.
Βιομάζα: Το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα προϊόντων, αποβλήτων και υπολειμμάτων βιολογικής προέλευσης από τη γεωργία (συμπεριλαμβανομένων των φυτικών και των ζωικών ουσιών), τη δασοκομία και τους συναφείς κλάδους βιομηχανικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των βιομηχανικών και των αστικών αποβλήτων και απορριμμάτων.

Ελπίζαμε τουλάχιστον το δίκτυο των σταθμών μέτρησης να είχε εκσυγχρονισθεί και να καλύπτει πλήρως τις περιοχές που υποφέρουν από την αιθαλομίχλη με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών.
Αντίθετα, ενώ πέρυσι λειτουργούσαν 6-7 σταθμοί στο λεκανοπέδιο σήμερα (αρχική φωτό) λειτουργούν μόνο 2-3  !!!!
Εάν προσέξετε και τις τιμές των σωματιδίων PM10 (αρχική φωτο, στις 11/11/2014) είναι πολύ πάνω από τα όρια, παρά το ότι το πολύ κρύο δεν έχει έλθει και τα συστήματα θέρμανσης δεν έχουν ανάψει ακόμη στο λεκανοπέδιο !!!

ΠΡΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ: Κάντε κάτι πριν αρχίσει ο χειμώνας, ο οποίος προβλέπεται βαρύς!!!
Σε θέματα που αφορούν στην υγεία του πληθυσμού δεν χωρούν πολιτικά και επικοινωνιακά κόλπα!!!

Πυκνώστε άμεσα το δίκτυο σταθμών μέτρησης σωματιδίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...