Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ: Το προμελετημένο έγκλημα και η καταστροφή της Κρήτης !!!

Γερμανική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα

Στις 29/1/2016 το Υπουργείο Περιβάλλοντος μας ενημέρωσε με πανηγυρικό δελτίο τύπου και θέμα ¨Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της ηλιοθερμικής ενέργειας¨  ότι ¨Την ενεργειακή ενίσχυση των νησιών με την λειτουργία και ηλιοθερμικών σταθμών, σηματοδοτεί η  Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) που υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, για το  καθορισμό του τύπου, αλλά και του περιεχομένου της πρότυπης Σύμβασης Πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από Ηλιοθερμικούς Σταθμούς (με αποθήκευση ή χρήση βοηθητικού καυσίμου) στο δίκτυο των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Η απόφαση πρόκειται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.¨.

Η απόφαση αυτή είναι η χαριστική βολή για την Κρήτη και ιδιαίτερα για την επαρχία Σητείας !!!
Σας θυμίζουμε ότι προβλέπεται η κατασκευή 9 ηλιοθερμικών για όλη την Κρήτη, 7 από αυτά στο Νομό Λασιθίου και στην επαρχία Σητείας!!! Σύνολο ισχύος 283 ΜW !!!

Σε πολλές προηγούμενες αναρτήσεις μας (ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ) έχουμε αναδείξει το πρόβλημα της εγκατάστασης ηλιοθερμικών εργοστασίων στη χώρα μας για την παραγωγή ενέργειας. Οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, ...
στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, κλπ θα είναι φοβερές !!!

Η εγκατάσταση ηλιοθερμικών ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τους υδάτινους πόρους και την ισορροπία των υδροφορέων της περιοχής λόγω της απαίτησης μεγάλων ποσοτήτων νερού. Χρησιμοποιούνται, σε μεγάλη ποσότητα, επικίνδυνες ουσίες, όπως συνθετικά έλαια (κυρίως μίγμα διφαινυλίου και διφαινυλ-αιθέρα), οι ατμοί των οποίων είναι τοξικοί για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Επίσης, χιλιάδες τόνοι Υγρό Διάλυμα Άλατος, το οποίο είναι τοξικό και μάλιστα καρκινογόνο για τον άνθρωπο και επικίνδυνο λόγω της εκρηκτικότητάς του υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Σε περιπτώσεις διαρροών αυτών των υγρών η ρύπανση των εδαφών και των υδροφορέων θα είναι καταστροφική.
Επιπλέον, απαιτείται μεγάλη επίπεδη έκταση για την εγκατάσταση τέτοιας δραστηριότητας. Φανταστείτε λοιπόν τι θα συμβεί στις περιοχές εγκατάστασης και συμπληρώστε την εικόνα με τους χιλιάδες τόνους από γυαλί, ατσάλι και μπετόν!!! Προσθέστε επίσης και τα δίκτυα μεταφοράς και τους δρόμους πρόσβασης.
Τέτοιου μεγέθους εγκαταστάσεις σε περιοχές οικολογικά σημαντικές και φυσικού αισθητικού κάλους, όπως είναι ολόκληρη η Αν. Κρήτη, θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις σε πανίδα και χλωρίδα. Θα επηρεάσει ακόμη και τα περιφερειακά οικοσυστήματα, διότι αποκόπτει και απομονώνει πληθυσμούς, αλλά και μεταναστευτικούς οδούς πουλιών. Αυξάνει η έμμεση και άμεση  θνησιμότητα στην τοπική πανίδα και στη φάση κατασκευής, αλλά και στη φάση λειτουργίας (σύγκρουση με τους καθρέφτες) και θερμικό σοκ ή κάψιμο λόγω των συγκεντρωτικών αχτίνων ηλίου.
Και μόνο τα εκατοντάδες στρέμματα καθρεπτών είναι αρκετά για να φανταστείτε την εικόνα που θα εμφανίζει η περιοχή!!!

Η ¨πράσινη¨ ανάπτυξη το είχε σχεδιάσει από χρόνια!!!
Είναι άσχετοι??
ΟΧΙ!!
Είναι πολύ σχετικοί και επικίνδυνοι!!!!
Με ¨καθρεφτάκια¨ θεωρούν ότι μπορούν να θαμπώσουν τους κατοίκους της περιοχής για να εξυπηρετήσουν … επενδυτές!!
Και το παράδοξο !!! Η κυβέρνηση ¨ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ¨
συνεχίζει το ίδιο καταστροφικό έργο με τους προηγούμενους σαν να μην συνέβη τίποτα!!!!!! Ίδια τα πρόσωπα, ίδιοι οι μηχανισμοί, ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο για ΑΠΕ !!!

Φίλες, φίλοι
Πίσω από το πρόσχημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κρύβονται σήμερα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, πολυεθνικές εταιρείες, που δεν δίνουν δεκάρα για το περιβάλλον και την ενέργεια, αλλά μόνο για τις επιδοτήσεις (feed in tariffs).
Ο νόμος 3851/04.06.2010 προβλέπει τιμή πώλησης για τα ηλιοθερμικά στα 284,85 €/MWh, το οποίο φυσικά θα πληρώνουν οι καταναλωτές σαν τέλος ΑΠΕ!!!

Έτσι φαντάζεστε την ανάπτυξη???
Εκτός και αν θεωρείτε ότι οι κάτοικοι πρέπει να εγκαταλείψουν την γεωργία, τον τουρισμό και τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, τον τόπο τους σε τελευταία ανάλυση, και να μεταναστεύσουν αλλού!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...