Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Ποιοι αντιδρούν στην τουριστική επένδυση ¨ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ¨ στην περιοχή Ιτάνου του Δήμου Σητείας


Μεταξύ αυτών, που εκφράζουν την αντίθεσή τους για την τουριστική επένδυση στην Αν. Κρήτη, συναντούμε και :
1 από την Μποτσουάνα
1 από το Κογκό
1 από τη Γουαδελούπη
2 από το Νεπάλ
1 από το Βιετνάμ
1 από Γκουάμ
1 από τη Σρι Λάνκα
1 από το Πουέρτο Ρίκο
3 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
6 Ινδούς
1 από το Αφγανιστάν

Δεν είναι αστείο !!!
Ολόκληρος ο πίνακας, με βάση ...
την έκκληση (petition) του 2008 και η οποία δημοσιεύθηκε ΕΔΩ, εμφανίζεται παρακάτω.


Σημειώνεται ότι η έκκληση αυτή συγκέντρωσε το …ασύλληπτο νούμερο των 10.405 υπογραφών από 83 χώρες, εκ των οποίων 4.221 ήταν Έλληνες.

Είναι γνωστή η είδηση ότι στις 10/5/2016 κατέθεσαν αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας 17 φορείς και οικολογικές οργανώσεις και 123 πολίτες για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε στις 7 Μαρτίου 2016 το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία» στη θέση Χερσόνησος Σίδερο, στην περιοχή Δ.Ε. Ιτάνου, Δήμου Σητείας της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και η αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Θυμίζουμε ότι το διαφοροποιημένο έργο ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ, σε σχέση με τα αρχικά σχέδια του 1998,  αφορά σε τουριστική ανάπτυξη πέντε πολυτελών ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών σε μια έκταση 25.000 στρεμμάτων στη θέση Κάβο Σίδερο. Οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις θα υλοποιηθούν σε ειδικά οριοθετημένη περιοχή περίπου 9.000 στρεμμάτων (αρχική φωτό - γκρι χρώμα), το 75% της οποίας θα παραμείνει αδόμητο, η οποία πλαισιώνεται από ειδική ζώνη προστασίας 13.000 στρεμμάτων (αρχική φωτό - κίτρινο χρώμα). Το έργο πλαισιώνεται από γήπεδο γκολφ 18 οπών και spa. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε € 267,7 εκατ.  Φορέας της επένδυσης είναι η Loyalward Ltd. η οποία είναι 100% θυγατρική της εισηγμένης στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου Minoan Group.

Φίλες, φίλοι,
Έχουμε εμπεδώσει πλέον ότι στο θολωμένο μυαλό των δήθεν οικολόγων ημεδαπών και αλλοδαπών, ισχύει η εξίσωση:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ = ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Τη μόνη … ανάπτυξη που υποστηρίζουν είναι η ¨πράσινη¨!!!
 Ό εστί μεθερμηνευόμενον, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) παντού !!!

Η επαρχία Σητείας είναι η πλέον κορεσμένη περιοχή σε ΑΠΕ, η εγκατάσταση των οποίων έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή και μάλιστα σε περιοχές NATURA, αυτές τις περιοχές που τώρα τάχαμου θέλουν να προστατεύσουν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ μας. Για δεκαετίες, όταν εγκληματούσαν οι (ΑΠΕ)ΤΖΗΔΕΣ, δεν άρθρωσαν ούτε λέξη αντίδρασης!!!

Εάν ψάξετε διαδικτυακά ποιοι συγκροτούν και ποιοι χρηματοδοτούν αυτές τις οικολογικές οργανώσεις, που συνυπογράφουν την προσφυγή, θα συναντήσετε εφοπλιστικές οικογένειες, διαπλεκόμενους, εργολάβους, κάποιοι μάλιστα φιγουράρουν στις γνωστές λίστες των ληστών. Επίσης, κάποιους που δεν θέλουν την ανάπτυξη της επαρχίας Σητείας διότι τα συμφέροντά τους είναι σε άλλες περιοχές της Κρήτης και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και τη συμμετοχή κάποιων σε χρηματιστηριακά παιγνίδια της ίδιας της ¨επενδυτικής¨ εταιρείας.

Για την ουσία της υπόθεσης θα υπογραμμίσουμε τα παρακάτω.
1: Η ανάπτυξη της περιοχής προϋποθέτει σοβαρές επενδύσεις σε υποδομές και στον τουριστικό τομέα
2: Ακόμη και το νέο σχέδιο ¨Ίτανος Γαία¨ χρήζει βελτιώσεων για την ουσιαστική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
3: Σημαντική προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου είναι η σύσταση ελεγκτικής ομάδας ad hoc με τη συμμετοχή και τοπικών φορέων για τον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων τόσο στη φάση κατασκευής όσο και στη φάση λειτουργίας.
4: Άμεσο έλεγχο των  ¨επενδυτών¨, οι οποίοι με βάση δημοσιεύματα δεν φαίνεται να διαθέτουν τα αναγκαία κεφάλαια για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.

ΚΑΙ
Μην ξεχνάτε !!!!
Η ¨πράσινη¨ ανάπτυξη έχει πολλά σκοτεινά σημεία και συνδέεται άμεσα με την κρίση που σήμερα βιώνουμε !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...