Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΜΗΛΟΣ : Μια δίκη για ρύπανση χωρίς τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας?

Όλοι θυμόμαστε τις εξαγγελίες, στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης,  ότι η αρχή  Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ θα εφαρμόζεται αμείλικτα στους παραβάτες.
Είναι όμως έτσι?
Ας δούμε προσεκτικά τα παρακάτω στοιχεία:
Α: 9/11/2011 ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ άρθρο με τίτλο:
¨Σήμερα η δίκη για το οικολογικό έγκλημα στην Μήλο¨
¨…Είναι η κορύφωση ενός διαχρονικού δράματος που παίζεται τα τελευταία χρόνια στο πλούσιο σε ορυκτό πλούτο νησί της Μήλου με την βιομηχανία να ρυπαίνει ανεμπόδιστα την θαλάσσια περιοχή στα Βούδια και το Τσιγκράδο, να αγνοεί συστηματικά τις υποδείξεις συμμόρφωσης της πολιτείας και να οχυρώνεται πίσω από τυπικούς περιβαλλοντικούς όρους που φαίνεται να παραβλέπουν τις επιπτώσεις των μεθόδων της στο περιβάλλον και την δημοσία υγεία.¨

¨…Πρόκειται για σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων, που έχουν εντοπίσει από τα μέσα του 2007 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, στέλνοντας το φάκελο στον Εισαγγελέα Σύρου για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες. Οι αυτοψίες και οι έλεγχοι συνοδεύτηκαν με βαρύτατα πρόστιμα συνολικού ύψους 392.000 ευρώ….¨

Β: 4/10/2011 site econews άρθρο με τίτλο:
¨Μήλος: περιβαλλοντική επένδυση 10 εκατ. ¨, διαβάσαμε ότι εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος εγκαινίασαν τη νέα κλειστή αποθήκη επεξεργασμένου μπεντονίτη,  επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ, της υπό κατηγορία εταιρείας.

Γ: Σήμερα, με βάση πληροφορία αναγνώστη του blog, η δίκη αναβλήθηκε (… ή διακοπή για λίγες ημέρες?) και οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας, δηλαδή οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που διενήργησαν τον έλεγχο στη δραστηριότητα αυτή και επέβαλλαν τις ποινές, δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο.

 (Σημείωση: Το πρόβλημα των ορυχείων περλίτη και μπετονίτη στην Μήλο δεν αφορά μόνο μια εταιρεία αλλά περισσότερες και είναι αρκετά σοβαρό και πολύπλοκο. Θα επανέλθουμε σε άλλη ανάρτηση.)

1 σχόλιο:

Τάλως είπε...

Αποκαλυπτικό βίντεο –ντοκουμέντο για τον αμαρτωλό αγωγό περλίτη στη Μήλο
Εσείς νομοθετείτε αλλά εγώ ρυπαίνω!

http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=153329

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...