Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

7 Οκτωβρίου 2009: Η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Για την εικόνα που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ σήμερα, τα έλεγε και τα είχε προβλέψει ο κος Ανδρουλάκης στο βιβλίο του Μν ή … μι εις την νι ή … πείτε το όπως θέλετε τελοσπάντων (αρχική φωτό), αλλά κανείς δεν τον άκουγε!
Είχε μάλιστα θέσει ξεκάθαρα το ερώτημα:
¨Η γνώση ή η άγνοια είναι το κλειδί στην ερωτική και προσωπική μας ευτυχία; Να ξέρουμε ή να μένουν όλα εξαίσια θολά;¨ …. Οέοοο?
Δεν απαντήσατε τότε, τώρα … καλά να πάθετε!
Υπάρχει όμως ακόμη μια ευκαιρία.
Στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να δοθεί επιτέλους η απάντηση!
Χρειάζονται όμως και άλλα στοιχεία και αυτά θα πρέπει να τα αντλήσετε μέσα από την ομιλία του κου Παπανδρέου στην 1η μεγαλοπρεπή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
 

(Ακολουθούν αποσπάσματα, ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ)
Αίθουσα Υπουργικού Συμβουλίου, Βουλή, 7 Οκτωβρίου 2009
"Κυρίες και κύριοι, οι ευχές μου για καλή επιτυχία σε όλους δεν είναι μόνο ειλικρινείς, αλλά θεωρώ ότι η επιτυχία μας συλλογικά, αλλά και του καθενός στον τομέα του, είναι αδήριτη ανάγκη για την επιβίωση της χώρας μας, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.
Η εντολή που πήραμε, είναι εντολή ανατροπής μιας κατάστασης στασιμότητας, αδράνειας, παρακμής, αδιαφάνειας. Είναι η εντολή να αλλάξουμε και τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και να φέρουμε αξιοπρέπεια στη σχέση πολίτη - Πολιτείας.
………………………………….
Όπως είπα και προεκλογικά, το ζήτημα δεν είναι τα χρήματα, αλλά η σωστή, χρηστή και δίκαιη αξιοποίησή τους. Βέβαια, ο σεβασμός στα χρήματα και στον πλούτο του Ελληνικού λαού είναι ένας αγώνας σκληρός και δύσκολος, σε μια Δημόσια Διοίκηση, την οποία εθίσαμε να λειτουργεί με αδιαφάνεια, με πελατειακές σπατάλες από τις προσλήψεις, τις μεταθέσεις, τις κομματικές επιτροπές, μέχρι και τις προμήθειες στο Δημόσιο.
……………
Όταν λέμε «πρώτα ο Πολίτης», το εννοούμε. Όχι με την έννοια........

της πελατειακής εξυπηρέτησης. Αυτή καταστρατηγεί όχι μόνο την αξιοκρατία, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας προνόμια στους ευνοημένους, αφαιρώντας τα απ’ τους υπολοίπους.
…………………………………………
Οι αρχές μας είναι ξεκάθαρες. Θα πορευτούμε με απόλυτη προσήλωση σε αυτές. Πρώτα ο πολίτης. Αυτόν υπηρετούμε, σε αυτόν ταχθήκαμε να προσφέρουμε, σε αυτόν λογοδοτούμε.
Το δημόσιο συμφέρον πάνω απ’ όλα. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια λειτουργία, το δημόσιο χώρο, το δημόσιο πλούτο. Αυτή είναι η δέσμευση και η εντολή μας.
Αξιοκρατία στο Δημόσιο. Τέρμα στο ρουσφέτι και στο βόλεμα των κάθε λογής «κολλητών». Μακριά από πρακτικές κομματισμού. Εμείς δεν ερχόμαστε για να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος, με το πράσινο ομοίωμά του. Ερχόμαστε για να σπάσουμε αυτή τη φαύλη παράδοση. Για να προχωρούν οι άριστοι, και όχι απλώς οι αρεστοί.
……………………
Θα προχωρήσουμε με απόλυτη προσήλωση στους στόχους μας. Είναι ανάγκη η Ελλάδα να ξαναβρεθεί σε μια πορεία που την προετοιμάζει, την εξοπλίζει, την εκπαιδεύει, την αναπτύσσει, ώστε ο πολίτης μας, ο πολιτισμός μας, το φυσικό μας περιβάλλον, η οικονομία μας όχι μόνο να προστατευτεί, αλλά και να αξιοποιηθεί, να ενδυναμωθεί μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, από την παγκόσμια οικονομία, την κλιματική αλλαγή, τις νέες τεχνολογίες, τα μεταναστευτικά ρεύματα, μέχρι και τις πανδημίες. Και βέβαια, τη συνεχή και ουσιαστική μας παρουσία σε αυτό το παγκόσμιο γίγνεσθαι.
…………………………………..
Ήδη, έχουμε καθορίσει προεκλογικά βασικές και άμεσες προτεραιότητες.

- Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά: Μαχαίρι στην κρατική σπατάλη.

- Στήριξη των ασθενέστερων, των δανειοληπτών, των μικρομεσαίων.

- Ανάταξη και άμεση αναθέρμανση της οικονομίας.

- Νέο, δίκαιο φορολογικό σύστημα: Ανοιχτό μέτωπο με τη φοροδιαφυγή.

- Αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, με νέο εκλογικό νόμο, νέο αυστηρότερο «πόθεν έσχες» και καθαρό πλαίσιο σχέσεων με τα Μέσα, αποκέντρωση και ισχυρές Περιφέρειες.

- Διαφάνεια σε όλες τις προμήθειες και συμβάσεις του Δημοσίου.

- Αξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο, με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, χωρίς γαλάζιες συνεντεύξεις, ούτε πράσινες βεβαίως.

- Ισχυρό κοινωνικό κράτος, σύγχρονο ΕΣΥ, δημόσιο, δωρεάν.

Μοχλός για τις αλλαγές αυτές θα είναι οριζόντιες πολιτικές, όπως,

- Νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Πράσινης Ανάπτυξης.

- Παιδεία και δια βίου μάθηση για όλους.

- Ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

- Μια Ελλάδα που η φωνή της θα ακούγεται δυνατά στον κόσμο και θα είναι σεβαστή από όλους.
…………………………….

Καλή μας επιτυχία."


Μου ήλθε η επιθυμία να ακούσω το τραγούδι
¨Είμαστε ακόμα ζωντανοί …..¨


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...