Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΑΣΩΠΟΣ: Εκπρόσωποι των εταιρειών που κατηγορούνται για τη ρύπανσή του, συμμετέχουν σε επιτροπή του ΥΠΕΚΑ.

Ο … διαλογισμός για τον ΑΣΩΠΟ, με μελέτες εκατομμυρίων ευρώ, ομάδες εργασίας και ημερίδες, συνεχίζεται……
Στο τέλος μπορεί και να ισχυρισθούν ότι το πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου δεν είναι ανθρωπογενούς προέλευσης αλλά οφείλεται στα πετρώματα, καθώς επίσης μπορεί και να καταλήξουν στο συμπέρασμα, ότι το μυστικό για τις νίκες του Επαμεινώνδα και του Πελοπίδα ή των Επτά επί Θήβας, ήταν η παροχή πόσιμου νερού με εξασθενές χρώμιο στους αντιπάλους τους!
  Τελευταίες εξελίξεις:
Α: Η πιο τελευταία εξέλιξη είναι η ¨συγκρότηση Επιτροπής για την παρακολούθηση υλοποίησης των μέτρων για τον Ασωπό, καθώς και Ομάδων Εργασίας στα πλαίσια αυτής.¨
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, μετά από δυόμιση χρόνια υλοποίησης των μέτρων με τον τίτλο ¨Ένα χαμόγελο για τον ΑΣΩΠΟ¨, ανακάλυψαν ότι είναι αναγκαία η Επιτροπή, λόγω των παρακάτω στοιχείων:

  • Τα πρόσφατα ανησυχητικά αποτελέσματα μετρήσεων του Δήμου Τανάγρας σε αγωγούς και εξόδους υγρών αποβλήτων στον ποταμό Ασωπό, αλλά και ζητήματα ελλιπούς συμμόρφωσης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της 20488/2010 ΚΥΑ του Ασωπού.
  • Την ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής όλων των μέτρων που προβλέπονται στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης της Περιβαλλοντικής Κρίσης στην περιοχή Ασωπού (στο πλαίσιο των πρόσφατων ανακοινώσεων του Υπουργού ΠΕΚΑ), αλλά και της εφαρμογής της Περιβαλλοντικής Ευθύνης.

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στις εργασίες, αν και δεν χρειάζεται, διότι η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη, αφού στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν (!!!!) και εκπρόσωποι των εταιρειών για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τη ρύπανση του ΑΣΩΠΟΥ.
Δείτε τα μέλη της επιτροπής ΕΔΩ

Β: Όπως έγινε............
γνωστό (ΕΔΩ και ΕΔΩ) ¨υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχο Περγαντά, παρουσία της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, η προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για το πρόγραμμα «Χρώμιο στο υπόγειο υδάτινο σύστημα της λεκάνης του Ασωπού: Τεχνολογίες και μέτρα αποκατάστασης».
Το αντικείμενο του προγράμματος είναι η διερεύνηση της παρουσίας του ολικού και εξασθενούς χρωμίου στους υπόγειους υδροφορείς της υδάτινης λεκάνης του Ασωπού ποταμού και διαμόρφωση προγράμματος μέτρων και αξιολόγηση τεχνολογιών απορρύπανσης για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του υπόγειου νερού.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, το Πολυτεχνείο Κρήτης, τρεις ιδιωτικούς φορείς (ΙNTERGEO ΕΠΕ, ΑΛΦΑ ΜΕΝΤΩΡ ΕΠΕ, ADVENTUS EUROPE GmBH) και ο συντονιστής το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 2,7 εκατομμύρια ευρώ και χρησμοδοτείται κατά 50% από την ΕΕ και το υπόλοιπο ιδία συμμετοχή των συνεργαζόμενων φορέων.
Ο επιβλέπων του προγράμματος Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ Δανιήλ Μαμάης παρουσίασε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος τους βασικούς άξονες του προγράμματος και επεσήμανε την ιδιαίτερα σημαντική σημασία της συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην επιτυχή υλοποίηση του έργου.¨.
Κάποιες σχετικές …μικρές λεπτομέρειες:
1: Ο επιβλέπων του προγράμματος Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ  ανήκει στον τομέα υδάτωντου ΕΜΠ, όπου καθηγητής είναι και ο Ειδικός Γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, αρμόδιος επίσης για τις εντάξεις έργων στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
2: ADVENTUS EUROPE GmBH είναι θυγατρική της S&B.
3: INTERGEO δηλώνει ότι έχει μακροχρόνια συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης
4: ΑΛΦΑ ΜΕΝΤΩΡ ΕΠΕ: Στο Διοικητικό συμβούλιο της συμμετέχει και εκπρόσωπος της S&B

Με λίγα λόγια , ?????????????
Ας υποβάλουμε όμως κάποια βασικά ερωτήματα:
1: Πώς φθάσαμε στην … ¨αποκατάσταση¨ χωρίς να γνωρίζουμε την έκταση του προβλήματος και τις πηγές που το δημιούργησαν?
2: Πόσα εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια για μελέτες σχετικές με το πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου και του Ασωπού ποταμού?

Γ: Παρακολουθήσαμε και την πρόσφατη σχετική ημερίδα του ΥΠΕΚΑ και διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι κάποιοι ¨αρμόδιοι¨ φορείς αναζητούν τις απαντήσεις στα πετρώματα (οφιόλιθοι). Όμως, όσο και αν προσπαθήσουν, η αλήθεια δεν πρόκειται να κρυφτεί. Η ώρα των αποκαλύψεων πλησιάζει.

Δυο στοιχεία όμως, που χρήζουν υπογράμμισης, είναι:
·       Μια μικρή αναφορά καθηγήτριας του Πανεπιστημίου για τους κινδύνους της χρήσης του ΚΟΜΠΟΣΤ από τους αγρότες και
·       Ο αντίλογος για την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για την ασφάλεια των τροφίμων, κάτι που έχουμε ήδη επισημάνει ΕΔΩ.

Συγκρατείστε τα παραπάνω σημεία γιατί τη Τρίτη θα συνεχίσουμε το θέμα με μια σημαντική σχετική….. ιστορία!!!!!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μετά από τόσα επεισόδια για τον Ασωπό, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα μήπως μια τέτοια κατάσταση συντηρείται επιμελώς μόνο και μόνο για να συνεχίζεται αμέριμνα ο "χορός" των εκατομμυρίων με αφορμή την "διάσωσή" του....

Η.Κ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...