Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Στον αέρα η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι την Καλαμαριά.

Με το αιτιολογικό ότι ¨υπάρχουν διαχειριστικοί λόγοι¨ ανακαλείται η απόφαση ένταξης της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι την Καλαμαριά, στο ΕΣΠΑ!!!

Με την απόφαση αρ. πρωτ. οικ 106251/1-7-2013, την οποία υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Σωκράτης Αλεξιάδης, ανακαλείται η Απόφαση Ένταξης της Πράξης " ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΩΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ"  στο ΕΣΠΑ.
Ως αιτιολογία προβάλλεται:
¨…διότι, Υπάρχουν διαχειριστικοί λόγοι.
Ειδικότερα διαπιστώθηκαν τα εξής:
Σύμφωνα με τα σχετικά 11 και 12,  για λόγους αποτελεσματικής διαχείρισης το συγκεκριμένο έργο πρέπει να μεταφερθεί στον Άξονα 1 του ΠΕΠ Μακεδονίας Θράκης.¨.

Το σχετικό 11 που αναφέρεται στην απόφαση είναι....
η ¨με αρ. πρωτ. 106250/01.07.2013 επιστολή του Γραφείου του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας¨.
Εντυπωσιακό το στοιχείο ότι μόλις έλαβαν την επιστολή την ίδια μέρα προχώρησαν και στην απόφαση ανάκλησης!!!

Εάν συνεκτιμήσουμε ότι στα μέσα Ιουνίου 2013 είχαν προχωρήσει σε τροποποίηση της πράξης και πριν μια εβδομάδα υπογράφηκε από την Αττικό Μετρό Α.Ε και την ανάδοχο εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., η σύμβαση για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, τότε προκύπτει το ερώτημα:
Γιατί τότε δεν ελήφθησαν υπόψη οι ¨διαχειριστικοί λόγοι¨, που επικαλούνται στην απόφαση???

Να θυμίσουμε ότι:
Το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ στις 23/1/2012 με συνολική δημόσια δαπάνη 628.653.000 ευρώ.
Περιλαμβάνει πέντε νέους σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) και 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής. Προβλέπονται, επίσης, οι υποδομές για τη μελλοντική επέκταση της Γραμμής προς Αεροδρόμιο, καθώς και η κατασκευή οργανωμένου χώρου μετεπιβίβασης από τις λεωφορειακές γραμμές στο σταθμό "Μίκρα", ενώ προγραμματίζεται παράλληλα και η κατασκευή σταθμού αυτοκινήτων στην ίδια θέση.
Με το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούνται περισσότερο από 65.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση. Η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια και θα παραδοθεί σε λειτουργία εντός του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...