Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Νοσοκομειακά απόβλητα: Όλα για το θεαθήναι

Γιατί δεν συνελήφθησαν και οι αρμόδιοι διαχειριστές των νοσοκομείων και του ΧΥΤΑ Φυλής???

Την περασμένη εβδομάδα δυο φορές μάθαμε ότι εντόπισαν φορτηγά, που προσπάθησαν παράνομα να αδειάσουν νοσοκομειακά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Ακολούθησαν οι γνωστές δηλώσεις των αρμοδίων ό,τι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά και άλλες επικοινωνιακές αερολογίες, ενόψη φυσικά των επικείμενων εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όμως, και στις δυο αυτές περιπτώσεις δεν εφαρμόσθηκε ο νόμος!!!

Ας το δούμε αναλυτικά:
Οι ποσότητες νοσοκομειακών αποβλήτων, που παράγονται σε επίπεδο χώρας, εκτιμώνται από το ΥΠΕΚΑ σε 14.000 τόνους ετησίως, από τους οποίους το 53% παράγεται στην περιοχή της Αττικής και το 14% στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Το πρώτο ουσιαστικό ερώτημα: Μπορεί κανείς αρμόδιος να απαντήσει πού βρίσκονται σήμερα οι 140.000 τόνοι νοσοκομειακών αποβλήτων της τελευταίας δεκαετίας??
Την απάντηση ....
την υποψιάζεστε όλοι.

Να θυμίσουμε ότι τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα είναι τα:
·       αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΧ)
·       απόβλητα που έχουν ταυτόχρονα μολυσματικό και τοξικό χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΤΧ)
·       απόβλητα αμιγώς τοξικού χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΤΧ)
Οι ορθοί τρόποι διαχείρισης των ΕΙΑ περιλαμβάνουν:
·        Σωστό διαχωρισμό και κατηγοριοποίηση στην πηγή (υγειονομικές μονάδες)
·        Αποτέφρωση σε υψηλές θερμοκρασίες (>850°C)
·        Αποστείρωση με έλεγχο για την επιτυχία της διαδικασίας και μεταφορά των αποστειρωμένων αποβλήτων στους χώρους τελικής διάθεσης με ειδικά αδειοδοτημένο μεταφορέα
Τα ΕΙΑ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναμιγνύονται με τα αστικά απορρίμματα.
Η υπουργική απόφαση που διέπει τη διαχείριση είναι η Η.Π. 37591/2031 (ΦΕΚ 1419/Β΄/1-10-2003),«Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Ιατρικών Αποβλήτων από Υγειονομικές Μονάδες»

Με βάση λοιπόν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ορίζονται υπεύθυνοι διαχειριστές (συνήθως τρείς) για τα νοσοκομεία.
Επιπλέον και στους χώρους ΧΥΤΑ, με βάση την σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία ,αλλά και την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) καθορίζονται οι υπεύθυνοι φορείς διαχείρισης και οι υποχρεώσεις τους και περιγράφονται μάλιστα και στις δυο περιπτώσεις τα άρθρα των ποινικών κυρώσεων (άρθρο 28 του ν . 1650) σε περιπτώσεις παραβάσεων.

Τι έπρεπε λοιπόν να γίνει στην περίπτωση της αυτόφωρης σύλληψης.
Εάν το φορτηγό ήταν εκτός του ΧΥΤΑ, εκτός από τον οδηγό θα έπρεπε να συλληφθούν και οι υπεύθυνοι διαχειριστές των νοσοκομείων από όπου προήλθαν τα απόβλητα.
Εφόσον όμως η σύλληψη έγινε εντός του χώρου του ΧΥΤΑ και αφού είχαν περάσει τα φορτηγά τον ¨έλεγχο¨ στην είσοδο, τότε επιπλέον θα έπρεπε να συλληφθούν και οι υπεύθυνοι τήρησης των Περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ. Θυμίζουμε, ο αρμόδιος φορέας για το ΧΥΤΑ Φυλής είναι ο ΕΔΣΝΑ, πρόεδρος του οποίου είναι ο Περιφερειάρχης κος Ι. Σγουρός!!
Δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω.
Συνελήφθη μόνο ο οδηγός του φορτηγού!!!
Γιατί???

Επιπλέον άλλο ένα στοιχείο που πρέπει να ελεγχθεί:
Από τη στιγμή που κλήθηκαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος θα έπρεπε να συνταχθούν και εκθέσεις αυτοψίας προς τους αρμόδιους φορείς  διαχείρισης του ΧΥΤΑ και των νοσοκομείων.
Θα απαντήσουν οι αρμόδιοι εάν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία??
Και ένα τελευταίο, επειδή οι Επιθεωρητές έχουν παρέμβει και παλαιότερα (2011) στον ΧΥΤΑ Φυλής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία με τη επιβολή προστίμων και παραπομπή στον εισαγγελέα??

Τι ρωτάμε τώρα…
Ένα δημόσιο, στο οποίο δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο και οι της ¨πράσινης ανάπτυξης¨ και πολλοί άλλοι, συνεχίζουν να το λυμαίνονται!!!

3 σχόλια:

Τάκης είπε...

ddΥπεύθυνη για την συλλογή Νοσοκομειακών αποβλήτων είναι η εταιρία ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ ΑΕ η οποία και έχει υπογράψει σύμβαση για την διαχείριση αυτών των αποβλήτων τουλάχιστον για τον Νομό Αττικής.
Ο Εισαγγελέας θα πρέπει πιά να ερευνήσει γιατί δεν περισυλλέγησαν και δεν αποτεφρώθησαν ως έπρεπε παρά βρέθηκαν στον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Αναρωτιέμαι τι γίνεται με τα Νοσοκομειακά απόβλητα της επαρχίας ή ακόμη τα απόβλητα των Μικροβιολογικών Εργαστηρίων στην Ελλάδα.
Από προσωπική εμπειρία καταθέτω ότι όταν μία φορά το 2005 χρειάστηκε να καταστρέψω 70 χρησιμοποιημένους ασκούς Περιτοναϊκής Κάθαρσης, με τα χίλια παρακάλια τους δέχτηκαν για μία και μόνη φορά στον Νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω ήθελαν να το ονομάσουν Ανδρέας Παπανδρέου, με την δικαιολογία ότι ο καυστήρας του νεοκατασκευασμένου Νοσοκομείου δεν επαρκούσε ούτε για τις ανάγκες του Νοσοκομείου αυτού καθαυτού.
Δεν έχω λόγους να αμφιβάλω για την ακεραιότητα του χειριστή!
Στην ερώτησή μου δε για την "τύχη" των αποβλήτων των Κέντρων Υγείας και Βιολογικών Εργαστηρίων, είχε απλά σηκώσει τους ώμους με μιά έκφραση απελπισίας.

Φίλε δεν βρωμάει το (ένα) ψάρι από το κεφάλι. Έχει βρωμίσει όλο το πέλαγος.

katalytikos είπε...

ΟΠΟΙΑ ΠΕΤΡΑ ΚΙ ΑΝ ΣΗΚΩΣΕΙΣ...

¨....Ανάδοχος της σύμβασης αναδείχτηκε, κατόπιν ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού και του σχετικού προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η κοινοπραξία «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – ΑΡΣΗ Α.Ε.».

- Η Κ/Ξ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – ΑΡΣΗ Α.Ε. μαζί με την ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε. ιδρύουν την ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, με διακριτικό τίτλο «ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ Α.Ε.», με σκοπό τη λειτουργία του συστήματος συλλογής, μεταφοράς και αποτέφρωσης στα πλαίσια των αναγκών της Κοινοπραξίας....¨

Στις συγκεκριμένες δυό περιπτώσεις η ...διαχείριση έγινε εκτός του ¨συστήματος¨ της ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ ΑΕ

takis perreas είπε...

Άρα, με εννοείς που... σε εννοώ!
Πολύ το sex-excess story και δεν το αντέχω βρε παιδί μου!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...