Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ο Σπύρος Κουβέλης απαιτεί «ομερτά» για τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ!


Τουλάχιστον... «περίεργη» κίνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επιστολή εκ μέρους του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα ΜΚΟ, Σπύρου Κουβέλη, προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ζητώντας να τηρηθεί αυστηρή... «ομερτά» για το θέμα της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος από Μη κυβερνητικές Οργανώσεις.

Πρόκειται για μία υπόθεση που τα τελευταία δύο χρόνια ταλάνισε την κοινή γνώμη με πολύκροτα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν το κοινό αίσθημα καθώς και «έτριξαν» τις καρέκλες ορισμένων πολιτικών ιθυνόντων. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Κουβέλης τον περασμένο μήνα συναντήθηκε με εκπροσώπους περιβαλλοντικών ΜΚΟ και τέθηκε υπέρ της νέας χρηματοδότησης ΜΚΟ των οποίων η δράση αφορα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο τη Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο ο βουλευτής Α' Αθήνας Σπύρος Κουβέλης, σχετικά
με το θέμα της χρηματοδότησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο Σπύρος Κουβέλης ως αρμόδιος υφυπουργός εξωτερικών την περίοδο 2009 - 2011 είχε προβεί στο πάγωμα όλων των νέων χρηματοδοτήσεων και δράσεων αναπτυξιακής συνεργασίας και είχε δρομολογήσει την καταγραφή και τον έλεγχο όλων των προγραμμάτων που υλοποιούσε και είχε υλοποιήσει στο παρελθόν η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, ενώ είχε ετοιμάσει και νέο θεσμικό πλαίσιο για την διαφανή και σωστή λειτουργία του θεσμού στη χώρα.

Στην επιστολή του ο κ. Κουβέλης υποστηρίζει - διόλου παραδόξως- ότι είναι πολύ σημαντικό τη στιγμή που εξ αιτίας της κρίσης βάλλονται κοινωνικά και πολιτικά κεκτημένα, να μην αναλωθεί η συζήτηση για τις ΜΚΟ σε ένα πολιτικό παιχνίδι αλληλοκατηγοριών, αλλά να μπουν οι βάσεις για την μετάβαση σε μια υγιή σχέση ανάμεσα στο κράτος και την Κοινωνία των Πολιτών. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Λυπάμαι αφάνταστα που η ολοκλήρωση ενός κρίσιμου βήματος για την αποκατάσταση της διαφάνειας στην κοινή γνώμη, αλλά και για την έναρξη της περιόδου χτισίματος μιας νέας σχέσης του κράτους με την κοινωνία των πολιτών υποβαθμίζεται, με τον τρόπο που δημοσιοποιείται, σε πολιτικό παιχνίδι και σε κυνήγι μαγισσών» και προσθέτει: «Το να υποστηρίξει το κράτος την συμμετοχή και την δραστηριοποίηση των πολιτών, έχοντας διασφαλίσει ότι δεν θα μπορούν να διαπλέκονται με αυτό, ούτε και θα τείνουν να το αναπληρώσουν, αλλά αντίθετα οι πρωτοβουλίες τους θα λειτουργούν μέσα στην κοινωνία συμπληρωματικά προς αυτό, είναι όχι μόνο χρήσιμο, αλλά αναγκαίο την παρούσα στιγμή.

Είναι ίσως ο μόνος τρόπος να υπάρξει ένα κοινωνικό δίχτυ αλληλεγγύης μέσα στην κρίση, και ένα τείχος προστασίας δημοκρατικών θεσμών, σε μια περίοδο που τα ίδια τα πολιτικά κόμματα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Οι πολίτες χρειάζονται διέξοδο ώστε να έχουν ρόλο και έκφραση, και δικό μας χρέος είναι αυτό να το εξασφαλίσουμε, όχι να το απαξιώσουμε. Ο κ. Κουβέλης καταλήγει: «Θα είναι ολέθριο σφάλμα σε μια κρίσιμη κοινωνικά και θεσμικά περίοδο να αφήσουμε να διολισθήσει η συζήτηση για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών σε ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών, εξοβελίζοντας συλλήβδην την έννοια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και της κοινωνίας των πολιτών».

Υ.Γ: Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι το κατα πόσο δημοκρατικό είναι τελικά να αποσιωπάται ειδικά εν μέσω κρίσης ένα ζήτημα, όπως εκείνο της ύποπτης χρηματοδότησης ΜΚΟ, από τους έλληνες πολίτες που πλήττονται από τα οικονομικά μέτρα και τις αλλεπάληλες φοροκαταιγίδες και αδυνατούν να ανακτήσουν ούτως ή άλλως την σχέση εμπιστοσύνης με τα πολιτικά κόμματα...


Α.Γ. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και κάποιοι ερωτούν και ζητούν διευκρηνήσεις: Οι νεότεροι ας ρωτήσουν τους πατεράδες κ. μανάδες τους, τους παπούδες και γιαγιάδες τους, ΕΜΕΙΣ δεν μεγαλώσαμε και γαλουγηθήκαμε με τα ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΙΚΑ ΙΔΑΝΙΚΑ, ότι οι ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, ΟΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΟΣΥΜΟΡΙΤΕΣ, θα μας ΠΑΡΟΥΝ τα ΣΠΙΤΙΑ, ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ, ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ, ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ κ. ΤΑ ΓΙΔΙΑ ! ΘΑ ΜΑΣ ΒΙΑΣΟΥΝ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ κ. ΚΟΡΕΣ !! Και Ω ! ΕΚ ΘΑΥΜΑΤΟΣ βλέπουμαι, ότι ο "ΧΡΟΝΟΣ" είτανε ο καλύτερος κριτής ! Τα ΣΠΙΤΙΑ, Τα ΧΩΡΑΦΙΑ, Τα ΜΑΓΑΖΙΑ τα ΠΡΟΒΑΤΑ κ. Τα ΓΙΔΙΑ, .... ΑΛΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΠΕΙΡΑΝ ! ΟΙ .... ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΕΦΙΑΛΤΩΝ ! Και όσο ΑΝΑΦΟΡΑ για τους ... ΒΙΑΣΜΟΥΣ ;; ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΑΙ, Ο ΣΕΒΑΣΤΟΣ ... ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΟΓΛΟΥ ! ΑΥΤΗ ΕΙΤΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ 1944 Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ! ΑΥΤΗ ! Και ως ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ για το ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΟΥ ΧΟΝΤΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΡΟ κ. το ΨΗΛΟ ΚΑΠΕΛΟ; ΠΟΥΛΟΥΝ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ !! ΕΙΠΑΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ;; Τα ... Τέτοια στον ΔΗΜΑΡΧΟ !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...