Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Η ¨πλατφόρμα¨ DURBAN ... ταξιδεύει για ΚΑΤΑΡ


Μετά από δύο εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, περίπου 190 χώρες συμφώνησαν ( …με πολλά κενά και αοριστίες) να αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις από το 2012, με στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία το 2015 και να τεθεί σε ισχύ, αφού προηγουμένως καταγραφεί και η ακριβής νομική φύση της συμφωνίας, το 2020. Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και μερικές άλλες χώρες ήταν απρόθυμες να δεσμευτούν σε ένα χρονοδιάγραμμα για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μικρά νησιώτικα έθνη πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα βασικά σημεία της ¨πλατφόρμας¨ Durban , όπως ονομάσθηκε είναι:
  • Μια δεύτερη περίοδο δέσμευσης του Πρωτοκόλλου του Κυότο.   Η δεύτερη περίοδος δέσμευσης θα διαρκέσει από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι το τέλος του 2017. Οριστικές αποφάσεις, για τα πάρα πολλά αδιευκρίνιστα σημεία, θα ληφθούν το 2012. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμπεριλάβει τις δεσμεύσεις της για μείωση των ρύπων μέσα στο νομικά δεσμευτικό πρωτόκολλο του Κυότο, κάτι που ζητούσαν οι αναπτυσσόμενες χώρες.
  • Την εντολή, όλες τις χώρες το 2015 να υπογράψουν μια συμφωνία, που θα τους αναγκάσει να μειώσουν τις εκπομπές, το αργότερο έως το 2020. Για το αν είναι νομικά δεσμευτική δεν έχει ξεκαθαρίσει, αυτό θα είναι στοιχείο των διαπραγματεύσεων. Προς το παρόν διατυπώνεται ο όρος ¨νομικό μέσο¨ (legal instrument) και δεν χρησιμοποιείται ο όρος ¨πρωτόκολλο¨.
  • Το σχεδιασμό ενός Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα. Οι συνομιλίες σημείωσαν σχετική πρόοδο,  για την έγκριση του σχεδιασμού του Πράσινου Ταμείου, το οποίο θα βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών με ένα ποσό 100 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020. Άγνωστο παραμένει πώς και από ποιούς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Μια πρόταση που υποβλήθηκε, για  χρέωση της διεθνούς ναυτιλίας για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγει, δεν κατάφερε να επιβιώσει στο τελικό κείμενο.
Σημειώνεται τέλος ότι οι περιβαλλοντικές ομάδες, δεν φαίνονται ευχαριστημένες από τη συμφωνία γιατί το τοπίο σχετικά με την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που θα περιόριζε την παγκόσμια θερμοκρασία να αυξηθεί  περισσότερο από 2C, εξακολουθεί να παραμένει θολό. 
Η επόμενη Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, θα γίνει το 2012 στο Κατάρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...