Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ομιλείτε … Γαλλικά;


Αξιολόγηση δημόσιων υπαλλήλων
Ο συνεργάτης SISIFUS σχολιάζει το πρόγραμμα αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων από Γάλλους ¨ειδικούς¨, που εξήγγειλε πρόσφατα ο αρμόδιος Υπουργός.

            ¨Παραδοσιακά, οι έλληνες αντιμετώπιζαν με μία συμπάθεια τους γάλλους!! Πολλοί οι πιθανοί λόγοι: η δύσκολη και λίγο αστεία προφορά στη γλώσσα, η γαλλική επανάσταση, ο διαφωτισμός, η υπέροχη πόλη του φωτός, ο Astérix (εννοείται και ο Obélix), ο Μικρός Νικόλας, η Edith Piaf, το Moulin Rouge (για να μην ξεχνιόμαστε), η κακή σχέση τους με το νερό, που έφτιαξε όμως υπέροχα αρώματα, οι βασιλείς, τα παλάτια, τα παντεσπάνια (ακόμη κι αν αμφισβητήθηκαν από την ιστορία) και πόσα ακόμη θα μπορούσαν να απαριθμηθούν!!!!!

         Για πολλά χρόνια το εκπαιδευτικό μας σύστημα είχε καταστήσει τη γαλλική γλώσσα, ως βασικό μάθημα στα μισά σχολεία της χώρας (τα άλλα μισά είχαν την αγγλική). Με καμάρι λέγαμε ότι προερχόμαστε από γαλλόφωνο σχολείο  (του δημοσίου βεβαίως, βεβαίως) όπου ακόμη και τα στουρνάρια ήξεραν να λένε κάτι στα γαλλικά!!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ; ΚΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!!! Ακόμη και μετά από χρόνια κάτι θυμούνται: Il fait beau…soirée dansante, bonjour, bonsoir κ.λ.π! Κάποιοι προχώρησαν σε ανώτερο επίπεδο και έμαθαν να προφέρουν σε άπταιστα γαλλικά το “voulez-vous coucher avec moi?”. Ό,τι μαθαίνεις
καλό είναι, εργαλείο στα χέρια σου όταν το χρειαστείς!!???

         Όμως μετά τις αλλεπάλληλες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, τα γαλλικά έπεσαν από το βάθρο τους, έγιναν «επιλογή» έχοντας να ανταγωνιστούν πιο μοντέρνα μαθήματα, όπως τεχνολογίες, πληροφορικές…!!!Σοβάρεψαν οι εποχές, σοβάρεψαν και οι…επιλογές!!! Τα καημένα, τα γαλλικά έμειναν για τους ρομαντικούς και τη σήμερον ημέρα και για τους έχοντες, γιατί «Τι να τα κάνεις; Ψωμί δεν θα φάς από δαύτα».

         ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΑΥΤΟ, ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Ρέππας, μας ενημέρωσε για την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας, που υπεγράφη ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Task force (μάλλον κατά το Ελλάδα – Γαλλία -Συμμαχία) και απώτερο στόχο την…αξιολόγηση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων του δημοσίου και εν συνεχεία την απόλυση όσων…περισσεύουν; Όσων…δεν αποδίδουν? Όσων…λαδώνονται; Όσων σκοπίμως…κωλυσιεργούν;
ΔΕΝ ΤΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ (σάμπως αυτοί το κατάλαβαν;). Η μέθοδος, λέει, της αξιολόγησης δεν έχει καθοριστεί ακόμη, ήτοι…μαγειρεύεται;;; (μου αφήνουν κενά και με αναγκάζουν να σκεφτώ)!!!!!!

         Προσωπικά, ο βασικός μου προβληματισμός είναι άλλος (προς το παρόν)!!!Αν η αξιολόγηση γίνει από τους Γάλλους, σε ποια γλώσσα θα γίνει το νταραβέρι; Στη γαλλική ή στην ελληνική; Θα αξιολογεί ο Γάλλος τον Έλληνα, θα του δείχνει πιθανόν την πόρτα εξόδου και ο Έλληνας υπάλληλος δεν θα απαντά σε γλώσσα κατανοητή στον κριτή; Ένα “merde”, ένα “va te faire enculer” να μην μπορείς να το πείς; Λοιπόν, δεν θέλω να σας στενοχωρήσω κύριοι κύριοι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα αλλά μια λύση υπάρχει: Ταχύρυθμα σεμινάρια εκμάθησης (ή φρεσκαρίσματος για τους τυχερούς των γαλλόφωνων σχολείων) της γαλλικής γλώσσας!!!!!!

ΕΕΕΕΕ! ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΥΣ!!¨
 
      Ακολουθεί το «La Marseillaise» σε διασκευή του Serge Gainsbourg!! Προτιμήσαμε τη διασκευή από  τον ύμνο για ευνόητους λόγους!!!!!!!!!!!!!!!  
             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...