Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Αποτελέσματα κοινής σύσκεψης Σ. Δήμα και Γ. Παπακωνσταντίνου


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012, κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αντικείμενο την ανάλυση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από θέματα ενέργειας και το συντονισμό των δύο Υπουργείων.

Επειδή μας αρέσει η σημειολογία, επισημαίνουμε τα παρακάτω σε σχέση με τις δηλώσεις που ακολούθησαν:
-        Ο κος Δήμας απέφυγε να μιλήσει για το πρόγραμμα HELIOS
-        Ο κος Παπακωνσταντίνου δεν ανέφερε τη λέξη ΡΩΣΙΑ
-        Και οι δύο αναφέρθηκαν στο θέμα των ερευνών και της αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη χώρα μας  και στο ΙΡΑΝ

Οι δηλώσεις αναλυτικά:
ΣΤ. ΔΗΜΑΣ:  Είχαμε μία εξαιρετικά χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τον κύριο Υπουργό, τους Υφυπουργούς και τα στελέχη των δύο Υπουργείων.  Έγινε αλληλοενημέρωση, ελήφθησαν ορισμένες αποφάσεις και κυρίως αυτό το οποίο κάναμε είναι να έχουμε μία μέθοδο για τη συνεργασία μας. Να προγραμματίσουμε τη διαμόρφωση μιας συντονισμένης και ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής μέσα σε συνθήκες οι οποίες αλλάζουν συνεχώς διεθνώς και με τα προβλήματα, τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες οι οποίες δημιουργούνται.  
Συζητήσαμε για τη μεταφορά ενέργειας από τη Ρωσία και την Κασπία μέσω Ελλάδος, για το θέμα των ερευνών και της αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη χώρα μας, συζητήσαμε για το θέμα και τις δυσκολίες που δημιουργούνται με την κατάσταση στο Ιράν και βεβαίως η συναντίληψη μας είναι ότι όλα αυτά τα θέματα θέλουν επισταμένη και συντονισμένη εργασία.  Φτιάξαμε μία ομάδα εργασίας ώστε να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και ελπίζω ότι θα έχουμε πολύ πιο αποτελεσματική πολιτική. Θα συμμετέχει και το Υπουργείο Εξωτερικών στην πολιτική για την οποίαν αρμόδιο είναι βέβαια το Υπουργείο Ενέργειας, αλλά θα δώσουμε όλη τη συμπαράσταση και τη συνεργασία η οποία απαιτείται για τη γρήγορη αντιμετώπιση των διαφόρων θεμάτων.

 Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:  Τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης είναι ζητήματα που αφορούν, προφανώς, όλη την Κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει, εδώ και πολύ καιρό, μία πολύ στενή συνεργασία ανάμεσα στο καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το Υπουργείο Εξωτερικών. Χαίρομαι ιδιαίτερα που συνεχίζουμε αυτή τη συνεργασία.
Είχαμε, όπως είπε και ο Υπουργός, μία πραγματικά εποικοδομητική συνεργασία. Έχουμε μπροστά μας μία σειρά από ανοιχτά ζητήματα, όπως το θέμα των αγωγών αερίου και του νέου ενεργειακού τοπίου που διαμορφώνεται, το ζήτημα της προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το πρόγραμμα «Ήλιος», για το οποίο η χώρα μας, ξέρετε, ότι κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες. Ακόμα, υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πετρέλαιο και τις αποφάσεις που πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το Ιράν, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις μας με γειτονικές χώρες, όπως επίσης και το κορυφαίο ζήτημα της προσπάθειας που γίνεται για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που έχει η χώρα για υδρογονάνθρακες, τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις με τις κινήσεις που έχουν γίνει. Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, μέχρι το τέλος του 2012, θα μπορούμε πλέον να βάλουμε και γεωτρύπανα, για να δούμε το πραγματικό δυναμικό που έχει η χώρα.  
Για όλα αυτά τα θέματα, τα δύο Υπουργεία δουλεύουν μαζί. Έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που δουλεύει πάνω σε αυτά, καθώς πέρα από την ενεργειακή διάσταση υπάρχει η εθνική διάστασή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...