Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΥΠΕΚΑ: Ειδικών Γραμματέων το ανάγνωσμα (2)

… Σόι πάει το βασίλειο
Μετά τον διορισμό και των Ειδικών Γραμματέων η εικόνα ξεκαθάρισε!!
ΥΠΕΚΑ = ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και λίγο από ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Επομένως η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είναι παρούσα και όπως φαίνεται θα εξακολουθήσει να είναι το βασικό συστατικό των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο διορισμός του κου Κουρουζίδη Σάκη (Μωυσή) στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Από το σύντομο βιογραφικό του διαβάζουμε:
¨O Σάκης (Μωυσής) Κουρουζίδης είναι γεωλόγος, διδάκτορας σεισμολογίας, εργάζεται στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, ως διευθυντής Υποστήριξης Ερευνών του Ιδρύματος. Ίδρυσε το 1994 την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη την οποία και διευθύνει έως σήμερα. Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί πολλά οικολογικά ή βιβλιογραφικά βιβλία και αρθρογραφεί σε πολλά οικολογικά έντυπα και εφημερίδες. Από το 2001 διευθύνει το περιοδικό Δαίμων της Οικολογίας.¨.
Να σημειώσουμε επίσης ότι εκτός από ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΑΡ,  είναι και ο θεωρητικός της πολιτικής οικολογίας και της πράσινης ανάπτυξης, συγγραφέας σχετικών πονημάτων και αρθογράφος πολλών οικολογικών περιοδικών, sites, blogs κλπ.

Κρατείστε το παρακάτω:
Χαρακτηριστικό στοιχείο της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ είναι το τρίγωνο ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ – ΕΥΩΝΥΜΟΣ – ΜΚΟ, μέλη και στελέχη (πρώην και νυν) ή υποστηρικτές αυτών συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με ιδιωτικές εταιρείες της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Σε παλαιότερη ανάρτηση μας στις 10/3/2011 με τίτλο ¨ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ M.K.O.¨  ΕΔΩ γράφαμε ότι:
¨….. Σημειώνεται ότι σήμερα το πολιτικό και στελεχιακό προσωπικό της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, σχετίζεται με την ΜΚΟ,  Ευώνυμο …¨
Η τ. Ειδική Γραμματέας ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνη της σχετικής ιστοσελίδας και ο νυν Γενικός Επιθεωρητής στην ομάδα υποστήριξης.
Η τέως και ο νυν Ειδικός Γραμματέας ανήκουν και στα ιδρυτικά μέλη του Ομίλου προβληματισμού για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ο.Π.ΠΕΡ.Α.Α) καθώς και της πρωτοβουλίας για την ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σε άλλο σημείο.....
της ίδιας ανάρτησης γράφαμε:
¨Τα συμπεράσματα από αυτή την έρευνα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον:
1: Η παρουσία σε πολλές από αυτές τις ΜΚΟ, πρώην και νυν στελεχών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών....
2: Σε καμιά ΜΚΟ δεν αναφέρονται οι πηγές χρηματοδότησης, ο ισολογισμός και ο απολογισμός του έργου που προσέφεραν.
3: Από αυτή τη δεξαμενή των ΜΚΟ (….. think tank) έχει επιλεγεί σήμερα το πολιτικό και στελεχιακό δυναμικό του ΥΠΕΚΑ (..σαν έτοιμοι από καιρό).
4: Λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία με κάποιο είδος συντονισμού. Στελέχη και μέλη των ΜΚΟ τα συναντάμε σε πολλές οργανώσεις. Επίσης, σε συνέδρια, ημερίδες, συνεστιάσεις κλπ,  εμφανίζονται συντεταγμένα. 
5: Τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης από τα γνωστά ΟΙΚΟ – ΜΜΕ σε τέτοιο βαθμό ώστε να δίνουν την αίσθηση ότι αποτελούν το πλειοψηφικό ρεύμα αυτής της χώρας.
6: επηρεάζουν πολιτικές και δικαστικές αποφάσεις και γενικά είναι ρυθμιστές της περιβαλλοντικής agenda.
7: Συνδέονται και με πανεπιστημιακούς για να έχουν και το μανδύα της επιστημονικότητας.
8: Οι στόχοι και οι σκοποί είναι κοινοί και χαρακτηρίζονται από γενικότητες περί αειφορίας, προστασίας του περιβάλλοντος, σωτηρίας του πλανήτη , ευαισθητοποίησης πολιτών και γενικά πιασάρικα θέματα!
9: όλοι επισείουν τον μπαμπούλα της κλιματικής αλλαγής για να μας προτείνουν λύσεις που σχετίζονται με θέματα αιολικής ενέργειας, βιοκλιματικών κτιρίων, εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων.
10: μέλη, στελέχη ή υποστηρικτές αυτών συνδέονται, με σχετικές με τα παραπάνω αντικείμενα, ιδιωτικές εταιρείες.
11: Αλληλοϋποστηρίζονται και αναδεικνύουν θέματα που μπορούν να προκαλέσουν δημοσιότητα ή την παραγωγή εθνικών ή κοινοτικών  προγραμμάτων, προς χρηματοδότηση
12: Εμφανίζουν ¨κινητικότητα¨ σε σχέση με τα πολιτικά κόμματα.¨.

Ποια είναι η ¨Ευώνυμος¨:
¨Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1994. Αποτελείται από 230 μέλη που προέρχονται από τους χώρους της οικολογίας , της έρευνας και του βιβλίου που στηρίζουν σε εθελοντική βάση το έργο της. Συμμετέχει ή διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και δραστηριοποιείται σε εθνικά και διακρατικά προγράμματα. Περιλαμβάνει υλικό που καλύπτει θέματα της οικολογίας, του περιβάλλοντος, της φύσης, πολεοδομίας και άλλα που θα αναλυθούν εκτενέστερα παρακάτω. Έδρα της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης είναι η Αθήνα και η στεγάζεται σ' ένα παλιό νεοκλασικό κτήριο στην οδό Ασωμάτων στο Θησείο.¨

Τον κο Κουρουζίδη εκτός από το Αστεροσκοπείο και την Ευώνυμο τον συναντάμε και σε άλλες ΜΚΟ όπως:
1: Σωματείο «ΖΗΤΑ»
Όπως διαβάζουμε ΕΔΩ ¨ Πολίτες από το χώρο της διανόησης, των επιστημών και των επιχειρήσεων, αλλά και πολίτες με σημαντική εμπειρία σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν το Σωματείο «ΖΗΤΑ» που έχει ως στόχο την πολιτική αξιολόγηση. ¨
Στην ιδρυτική Ομάδα μαζί με τον κο Κουρουζίδη αναφέρονται και άλλα γνωστά ονόματα όπως : Κυριακόπουλος Οδυσσέας, Παμπούκης Χάρης, Βαλλιανάτος Γρηγόρης κ.ά
Είναι μια ελληνική μη κερδοσκοπική μη κυβερνητική οργάνωση, που δημιουργήθηκε για να ¨…δώσει απαντήσεις σε σύγχρονους προβληματισμούς που αφορούν την κοινωνία και το περιβάλλον.¨.

Φίλοι αναγνώστες,
Σε τελική ανάλυση το ουσιαστικό θέμα, εκτός από τα πρόσωπα, είναι ποια περιβαλλοντική πολιτική εκλήθη να υλοποιήσει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Και σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει απάντηση!! Το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει ομιχλώδες.
Σε όσον αφορά στις ΜΚΟ αρμόδια να ξεκαθαρίσει την εικόνα είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη, που χρόνια τώρα διερευνά τα σχετικά στοιχεία. Ας ελπίσουμε κάποτε να μάθουμε την αλήθεια για το πραγματικό ρόλο όλων των  ¨ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ¨ ΜΚΟ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...