Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

¨ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ¨ – DESERTEC

Μήπως ο ¨ήλιος¨ είναι το πρόσχημα για τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που συμβαίνουν στην Β. Αφρική και στη Μέση Ανατολή???

Κοιτάζοντας το χάρτη του προγράμματος DESERTEC και το χάρτη των χωρών της ¨ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ¨ διαπιστώνει κανείς ότι:
Οι χώρες όπου  ξεκίνησαν οι ¨επαναστάσεις¨ περιλαμβάνονται και στο πρόγραμμα DESERTEC.

Εύλογα ερωτήματα:
1: Μήπως το DESERTEC είναι κάτι όπως η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ στην πατρίδα μας, δηλαδή παίζει το ρόλο ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ για την ¨άλωση¨ περιοχών με κοιτάσματα πετρελαίου??
2: Μήπως επίσης έχει γίνει η μοιρασιά:
Δυτικά του Σουέζ (Β. Αφρική) τον ¨έλεγχο¨ αναλαμβάνει η Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία κλπ) και ανατολικά (Μ. Ανατολή, Αραβική Χερσόνησος), τον ¨έλεγχο¨ διατηρεί ο Αμερικανικός παράγοντας ???

Να θυμίσουμε:
Desertec: Είναι ένα έργο ανανεώσιμων.......
πηγών ενέργειας που έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο ηλιακών και αιολικών πάρκων που θα  εκτείνεται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA), και θα συνδέεται με την Ευρώπη μέσω ενός ευρωμεσογειακού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο, το οποίο εκτιμάται στα 400 δις € (ΗΠΑ 526 δισεκατομμύρια δολάρια),ισχυρίζονται ότι  θα παρέχει το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μέχρι το 2050.
Το έργο σχεδιάσθηκε στο Μόναχο από την «
Desertec
Industrial Initiative (Dii) GmbH» -. Μια κοινοπραξία που ιδρύθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2009 και από μια ομάδα 12 ευρωπαϊκών εταιρειών με επικεφαλής την «Munich Re».
Η έμπνευση για το έργο προήλθε από το «Desertec concept» - την αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας από τις ερήμους της Βόρειας Αφρικής - η οποία ξεκίνησε υπό την αιγίδα της Λέσχης της Ρώμης και της γερμανικής Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation  (TREC).

Αραβική άνοιξη: Ως Αραβική Άνοιξη  εννοείται ένα επαναστατικό κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών που έλαβε χώρα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική από τις 18 Δεκεμβρίου του 2010. Πριν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το Σουδάν ήταν η μόνη Αραβική χώρα που ανέτρεψε επιτυχώς δικτατορικά καθεστώτα το 1964 και το 1985. Εκδηλώθηκαν εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη, εξεγέρσεις στο Μπαχρέιν, τη Συρία και την Υεμένη. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Αλγερία, το Ιράν, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Μαρόκο και το Ομάν. Μικρότερες οργανωμένες διαμαρτυρίες έγιναν στο Τζιμπουτί, το Κουβέιτ, τον Λίβανο, τη Μαυριτανία, τη Σαουδική Αραβία, και το Σουδάν.
Κοινό γνώρισμα των διαδηλώσεων ήταν η αντίσταση με καμπάνιες, απεργίες, πορείες, καθώς και η χρήση κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube, για την οργάνωση, την επικοινωνία, και την ενημέρωση περί των προσπαθειών των κρατών για καταπίεση και λογοκρισία. Το σύνθημα των διαδηλωτών στον Αραβικό κόσμο ήταν Ash-sha'ab yurid isqat an-nizam που σημαίνει ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς

Παρατήρηση:
Οι παλαιότεροι χάρτες του desertec έδειχναν διασύνδεση με Ελλάδα μέσω Κρήτης , οι νεότεροι όμως χάρτες παραλείπουν αυτή τη διαδρομή!!!

Κάποιοι ειδικοί σε γεωπολιτικά ας μας διαφωτίσουν περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...