Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ: Έκπτωτη κηρύχθηκε η ΤΕΡΝΑ!!!

Με τέσσερεις αποφάσεις του Υφυπουργού ΠΕΚΑ κου Ασημάκη Παπαγεωργίου κηρύχθηκε έκπτωτη η Κοινοπραξία ΙΤΑ Α.Ε.- ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ και στερείται το …¨δικαίωμα μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού δημόσιου μεταλλευτικού χώρου¨

Tην 1η Σεπτεμβρίου 2011 είχαν κατακυρωθεί στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ οι διαγωνισμοί για:
       Δέλτα ποταμού Έβρου - περίπου 1307 χλμ2
       Δέλτα ποταμού Νέστου -περίπου 803 χλμ2
       Σαμοθράκη - περίπου 181 χλμ2 και
       Κεντρική και Νότια Χίος - περίπου 476 χλμ2

Αξίζει να διαβάσετε το σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ στις 16 Μαρτίου 2011, όταν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ήταν το δίδυμο Μπιρμπίλη - Μανιάτη:

¨ΘΕΜΑ: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον στον διεθνή διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για έρευνες Γεωθερμίας στην Ελλάδα.

Πρωτοφανή επιτυχία σημείωσε ο Διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε, για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας, για τη μίσθωση τεσσάρων (4) προσφερόμενων προς έρευνα - ανάπτυξη περιοχών (Δέλτα ποταμού Νέστου, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη, κεντρική και νότια Χίος), όπου σύμφωνα με...
το Ι.Γ.Μ.Ε. υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πλούσιου Γεωθερμικού δυναμικού.

Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε σήμερα Τετάρτη, 16/3/2011. Για τις 4 περιοχές συγκεντρώθηκαν συνολικά 18 προσφορές, από έξι (6) εταιρίες ή Κοινοπραξίες. Το χρηματικό ύψος των προσφορών και για τα 4 πεδία ξεπέρασε τα 350 εκατ. Ευρώ.
Αναλυτικά, στο διαγωνισμό συμμετείχαν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γεωθερμίας, όπως η Ιταλική ENEL SA, η Ισραηλο-αμερικανική ORMAT Int. και η Καναδικών συμφερόντων Hellenic Geothermal Holdings Corp., καθώς και μεγάλες Ελληνικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., η Ενεργειακή Αιγαίου και η ΙΤΑ - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ.

Η επιτυχία του διαγωνισμού δικαιώνει την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη  Μανιάτη, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στα χρόνια αιτήματα Ελλήνων και αλλοδαπών επενδυτών προχώρησαν σε αυτήν την Προκήρυξη, εκτιμώντας ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει πραγματική αξιοποίηση του πλούσιου Γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, που χειμάζει τα τελευταία 20 χρόνια λόγω λανθασμένων ενεργειών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.
Ο Υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα, τόσο σε επενδυτικό, όσο και σε ενεργειακό επίπεδο για τη χώρα μας. Η προσέλκυση μερικών από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες γεωθερμίας του κόσμου, με συνολικά 18 επενδυτικές προτάσεις για τα 4 γεωθερμικά πεδία που προκηρύχθηκαν, ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στον πιο παραμελημένο τομέα της πράσινης ενέργειας, τη Γεωθερμία. Έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και όπου μπορούν να αναπτυχθούν σοβαρές επενδύσεις, τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για τη χρήση της σε βιολογικές καλλιέργειες, τουρισμό υψηλού επιπέδου, ενίσχυση του εισοδήματος της περιφέρειας κ.ά. Η περίπτωση της γεωθερμίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι, όταν η χώρα μας με σοβαρότητα και τεκμηρίωση αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τότε το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και προς όφελος της εθνικής οικονομίας».¨.

Το δελτίο τύπου ΕΔΩ

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των πλειοδοτικών διαγωνισμών στα χρόνια της ¨πράσινης¨ ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...