Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Σε λίγες ημέρες ξεκινά ο εφιάλτης της καταστροφής των χημικών στην Μεσόγειο!!!

Στις 27 Απριλίου 2014 παραδίδεται και το τελευταίο φορτίο χημικών στη Λαττάκεια. Από εκεί θα μεταφερθούν με τα φορτηγά πλοία της Νορβηγίας και της Δανίας στο λιμάνι  Gioia Tauro της Ιταλίας, όπου θα γίνει η μεταφόρτωση στο Αμερικάνικο Cape Ray για να ξεκινήσει η διαδικασία της υδρόλυσης στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Όταν τα πλοία θα βρεθούν στο λιμάνι Gioia Tauro - ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης – αυτό θα κλείσει για 48 ώρες. Γερανοί θα μεταφορτώσουν τα δοχεία των επικίνδυνων χημικών ουσιών από το Δανέζικο και το Νορβηγικό πλοίο κατ 'ευθείαν πάνω στο Cape Ray. Δηλαδή οι χημικές ουσίες, για λόγους ασφάλειας, δεν θα παραμείνουν ούτε προσωρινά στις αποβάθρες.
Τώρα γιατί επέλεξαν το λιμάνι Gioia Tauro, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ο ¨καθεδρικός ναός της Μαφίας¨, αφού από εκεί διακινείται το 80% της ροής της κοκαΐνης στην Ευρώπη, είναι ένα μεγάλο ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί από αυτούς που …νοιάζονται για την ασφάλεια!!!

¨Η απομάκρυνση των χημικών ουσιών από τη Συρία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών¨ δήλωσε στις 19/4/2014 ο ....
Sigrid Kaag ειδικός συντονιστής της κοινής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).
Είπε επίσης ότι μέχρι σήμερα έχει αφαιρεθεί ή καταστραφεί το 80 % των υλικών για τα χημικά όπλα και ότι αυτό θα συμβάλει στην τήρηση των προθεσμιών συμπεριλαμβανομένης της 30 Ιούνη 2014 ημερομηνία στόχο για την ολοκλήρωση της καταστροφής του συνόλου του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία της υδρόλυσης θα διαρκέσει περίπου 60 ημέρες, εάν οι καιρικές συνθήκες (κυματισμός, κλπ) το επιτρέψουν.

Παρά την έλλειψη ενημέρωσης και αναλυτικών πληροφοριών, το τελικό σχέδιο του OPCW προβλέπει ότι:
Η πλειοψηφία των χημικών ουσιών προτεραιότητας 1 θα εξουδετερωθούν στη Μεσόγειο, στο σκάφος των ΗΠΑ MV Cape Ray, ενώ μικρότερη ποσότητα, θα εξουδετερωθεί σε χερσαία εγκατάσταση στο Ellesmere Port της Αγγλίας . Οι χημικές ουσίες προτεραιότητας 2 θα καταστραφούν σε εμπορικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και τη Φινλανδία. Επίσης, μια εγκατάσταση στη Γερμανία θα αναλάβει την εξουδετέρωση των αποβλήτων, που θα προκύψουν από την διαδικασία της υδρόλυσης στο πλοίο Cape Ray.

Φίλοι αναγνώστες,
ο εφιάλτης τώρα ξεκινά και η Ελληνική Κυβέρνηση δια του κου Βενιζέλου, πιστή στην γραμμή των Greenpeace και WWF,  εξέφρασε πριν λίγες ημέρες απλώς επιφυλάξεις εκ μέρους της Ελλάδας για τη διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και του τουριστικού προϊόντος.

Όμως οι πολίτες της Κρήτης πήραν την υπόθεση στα χέρια και προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη για το έγκλημα των εγκλημάτων που γίνεται εν μέσω συσκότισης.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε για τα περαιτέρω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τη μηνυτήρια αναφορά της «Κίνησης Πολιτών Ενάντια στην Εξουδετέρωση των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Θάλασσα της Μεσόγειου», με την οποία υποστηρίζει ότι υπάρχουν παραβιάσεις του περιβαλλοντικού διεθνούς και ελληνικού δικαίου από την πλευρά της χώρας μας, καθώς παραλείπει να ασκήσει τα δικαιώματα τα οποία της παρέχει η νομοθεσία για την περιβαλλοντική διακινδύνευση που προκαλεί το γνωστό φορτίο με τα χημικά στη Μεσόγειο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι τραγικό, που για άλλα περιβαλλοντικά θέματα (π.χ. ακόμα και για την...εικονική βιοποικιλότητα κλπ) μικρότερης σημασίας αναλύουν μέχρι και τις μικρότερες λεπτομέρειες και σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, παραδέχονται ότι δεν έχουν κάνει τίποτα ούτε σε θέμα νομοθεσίας ούτε για τους απαραίτητους ενδοκοινοτικούς ελέγχους!

Αυστηροί έλεγχοι για μεταφορές αποβλήτων
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Αυστηροί έλεγχοι για μεταφορές αποβλήτων

Η ΕΕ αυστηροποιεί τη νομοθεσία της για τη μεταφορά και εξαγωγή τοξικών ή άλλων αποβλήτων υψηλού κινδύνου. Σχετική οδηγία ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

http://www.dw.de/%CE%B1%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD/a-17581960

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...