Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΜΙΑ πιθανή ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο ΕΡΩΤΗΜΑ, τι είναι η ¨πράσινη ανάπτυξη¨

 Όλοι μας τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αναρωτηθεί τι είναι τελικά η πράσινη ανάπτυξη, που καθημερινά σχεδόν μας βομβαρδίζουν από πολλές πλευρές.
Πολλοί, όπως και εγώ, τη συνδύασα με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μέχρι εκεί.
Όμως στην εποχή της κρίσης, πιστεύει κανείς ότι αυτό από μόνο του θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη και στην έξοδο από το μνημόνιο?? Τότε γιατί τέτοια επιμονή και μάλιστα στο πιο υψηλό επίπεδο??
Μέσα από την καθημερινή περιήγηση στο internet θεώρησα καλό να ξαναδιαβάσω σχετικές ομιλίες κυβερνητικών στελεχών και όχι μόνο.
Διάβασα λοιπόν προσεκτικά την ομιλία του Πρωθυπουργού στις 23/10/2010 στα πλαίσια του συνεδρίου Mediterranean Green Development Investors Forum  (GDIF) που διεξήχθη   στην Αθήνα, και οργάνωσαν το i4cense, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε συνεργασία με το The Banker και το περιοδικό fDi και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού της Ελλάδας.
Για το i4cense έχουν γραφτεί πάρα πολλά και δεν θα επεκταθώ.
Σε αυτή την ομιλία του Πρωθυπουργού ( http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/9def2887-b4dd-4362-a09c-0ad183f214d3)  ξεχώρισα τις αναφορές στο Desertec, Mediterranean Solar Plan.
Θυμήθηκα αφενός τις σχετικές ειδησεογραφικές αναλύσεις των ημερών, ότι δηλ θα εκμεταλλευτούμε τον ήλιο της Αφρικής για να παράγουμε ενέργεια ώστε να γλυτώσουμε από τις κλιματικές αλλαγές και αφετέρου  την ανακούφιση των οικολόγων  «… ουφ θα γλυτώσουμε από το κακό λιγνίτη¨ και είπα να το ψάξω λίγο περισσότερο.

Προσοχή στα παρακάτω προγράμματα :
1: MEDITERRANEAN SOLAR PLAN
2: DESERTEC
3: TRANSGREEN
Και όλα αυτά, δείτε τα κάτω από την ομπρέλα της κλιματικής αλλαγής.

MEDITERRANEAN SOLAR PLAN:  Στις 13 Ιουλίου 2008, σαράντα τρεις Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων από τις χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου σε Κοινή Διακήρυξη τους υιοθέτησαν ένα νέο σχήμα συνεργασίας για την Μεσόγειο.
Το νέο αυτό πλαίσιο συνεργασίας αποτελεί πλέον πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντάσσεται στη Διαδικασία της Βαρκελώνης, η οποία αποτελεί από το 1995 την κύρια πολιτική της ΕΕ για τη Μεσόγειο.
Στις 6 θεματικές προτεραιότητες που καθορίστηκαν για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο πρωταρχικό ρόλο αποκτά η ηλιακή ενέργεια με το φιλόδοξο Μεσογειακό Σχέδιο Ηλιακής Ενέργειας. Το Μεσογειακό Σχέδιο για την Ηλιακή Ενέργεια έχει ως στόχο την παραγωγή 20GW μέχρι το 2020 για να ικανοποιήσει την υψηλή ενεργειακή ζήτηση. Το Σχέδιο πρόκειται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ήδη υπάρχουσες ευρωμεσογειακές δράσεις και υποδομές στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

DESERTEC: Το δίκτυο DESERTEC έχει σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές  (ηλιακή, αιολική, γεωθερμία, υδροηλεκτρικά, βιομάζα), σε μια προσπάθεια της υλοποίησης της υπόσχεσης της Ε.Ε. για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου και των γύρω περιοχών στην περιοχή της Μεσογείου από ανανεώσιμες πηγές κατά 15% μέχρι το 2020 και κατά 45 - 50% ως το 2050. Το πρόγραμμα αυτό είναι κυρίως Γερμανικών συμφερόντων.
Συμμετέχουν εταιρικά consortiums, όπως οι γερμανικές Siemens, Deutsche Bank,
Munich Re και το DII Gmbh/DESERTEC Industrial Initiative. Το όλο σχέδιο γίνεται σύμφωνα με τις επιταγές και υπό την επίβλεψη της λεγόμενης Λέσχης της Ρώμης (Club of Rome,) και της γερμανικής T.R.E.C. (Trans - Mediterranean Renewable Energy Cooperation,).
Στην φωτογραφία που ακολουθεί, δείτε τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα.


TRANSGREEN:   Ακολούθησε η δημιουργία του TRANSGREEN που αναλαμβάνει την κατασκευή των δικτύων μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδίων (υποθαλάσσια, υπόγεια, υπέργεια) θα καλύψουν την Β. Αφρική, την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Το όλο σχέδιο είναι Γαλλικών συμφερόντων κυρίως.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η γαλλική εταιρεία Electricite de France (EdF),ενώ συμμετέχουν μεταξύ των άλλων, οι γαλλικοί όμιλοι  Areva και Alstom, οι ισπανικοί Abengoa και RED Electrica, καθώς και η γερμανική Siemens. French Development Agency (AFD), Atos Origin, CDC Infrastructure, Nexans, Prysmian, RTE, Taqa Arabia (Cairo) and Veolia Environment. Italy's Terna (Rome)

Στην παρακάτω φωτογραφία δείτε τι προβλέπεται για τα δίκτυα μεταφοράς


Αυτό που κάνει φοβερή εντύπωση είναι:
1: Το μέγεθος του έργου (δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία)
2: Το κόστος 560  δις  $
2: Ο αριθμός των εμπλεκόμενων χωρών (Ευρώπη, Β. Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία)
3: Τα ονόματα των εταιρειών που συμμετέχουν
4: Η παρουσία του Γαλλογερμανικού άξονα

Η πρώτη εντύπωση είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα έργο ενεργειακό για τη μείωση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών.

Είναι μια ολιστική ιδέα με μεγάλες προεκτάσεις:
1: Γεωπολιτικές
2: Κοινωνικοοικονομικές
3: Ασφάλειας

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά.
Σε τι αποσκοπεί αυτή η Ευρωπαϊκή κίνηση σε σχέση με την ενέργεια?? Είναι μόνο λόγω των κλιματικών αλλαγών??
Οι ΗΠΑ και Ρωσία και οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, πως εμπλέκονται σε αυτό το σχέδιο??
Ποιοι άλλοι ωφελούνται, εκτός φυσικά από αυτούς που θα πουλήσουν την τεχνολογία και θα εξασφαλίσουν και την ενεργειακή τους ασφάλεια??
Η πολιτική κατάσταση στη Β. Αφρική και Μέση Ανατολή έχει ληφθεί υπόψη (..πρόσφατες εξελίξεις…)
Η Ελλάδα τι ρόλο διαδραματίζει σε αυτό το σχέδιο?? Οι καλές σχέσεις της Ελλάδας με χώρες της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής έχουν ληφθεί υπόψη??. (Σημείωση: Αλγερία και Λιβύη διατηρούν επιφυλάξεις για  την έκταση αυτού του σχεδίου, με βάση τα δημοσιεύματα)

Μάλλον εδώ κρύβεται η απάντηση στο ερώτημα τι είναι η πράσινη ανάπτυξη

Η πράσινη ανάπτυξη, ίσως δεν είναι μόνο η εγκατάσταση κάποιων ανεμογεννητριών και φωτοβολταικών στα βουνά, στις πεδιάδες και στις στέγες, αλλά είναι μέρος ενός οργανωμένου από χρόνια σχεδίου και μάλιστα χωρίς να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες.
Όμως χρειάζεται προσοχή, για να μην μείνουμε στο τέλος μόνο με την εύφημη μνεία και ίσως και με ένα πράσινο βραβείο, για την συμμετοχή μας στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, όταν θα έχουμε χάσει τον έλεγχο στην ενέργεια άρα και στην ανάπτυξη.
Η συμμετοχή μας σε αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο, οι όροι και προϋποθέσεις, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα πραγματικής διαβούλευσης, διακομματικής συνεργασίας και διαφάνειας.

Και μια επισήμανση πολλές από τις  εμπλεκόμενες εταιρείες αυτού του σχεδίου και πολλά φυσικά πρόσωπα, διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό που ονομάζουμε παγκόσμιο κλιματολογικό PANEL   και φυσικά είχαν προσκληθεί στο προαναφερόμενο συνέδριο!!

Οι ειδικοί σε γεωπολιτικά θέματα και θέματα ασφάλειας, ας μας διαφωτίσουν περισσότερο.

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

κι αν πάς πίσω περί το 1900, πριν τον Α ΠΠ, θα δεις αντίστοιχα σχεδια για τα πετρέλαια της Μοσούλης, στο Ιρακ, με προσχημα τον σιδηρόδρομο Βερολίνου Βαγδάτης. Σχεδια Siemens και Deutsche Bank. Μία από τις αιτίες του Α' ΠΠ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...