Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Χαλκιδική : Ο χρυσός και το περιβάλλον – σχολιασμός ΑΕΠΟ



Χιλιάδες σελίδες έντυπες και ηλεκτρονικές, χρόνια τώρα πασχίζουν να μας πείσουν για τα καλά ή τα κακά της εξόρυξης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων για την παραγωγή χρυσού.
Είναι σίγουρο ότι αναγνώστες χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις θα έχουν μπερδευτεί και με το δίκιο τους. Ας προσπαθήσουμε όσο πιο απλά μπορούμε να δώσουμε εκείνα τα στοιχεία, που θα διευκολύνουν στην διαμόρφωση των απόψεων:
-       Η εξόρυξη και η μεταλλουργική επεξεργασία για την παραγωγή χρυσού σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι μακράν η πλέον ρυπαίνουσα δραστηριότητα.
-       Η υιοθέτηση και η επιβολή περιβαλλοντικών όρων για τη φάση κατασκευής και λειτουργίας σκοπό έχουν να μειώσουν κατά το δυνατόν τις αρνητικές επιπτώσεις.
-       Η έκταση των παρεμβάσεων στην Χαλκιδική (αρχική φωτό) από μόνη της, δίνει ανάγλυφα και το μέγεθος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
-       Με μια απλή ανάγνωση της πρόσφατης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων καταλαβαίνει κανείς ότι οι όγκοι των αποβλήτων (στερεών, υγρών και αερίων) είναι σε τέτοια μεγέθη που μόνο για περιβαλλοντική προστασία δεν πρέπει να μιλάμε.
-       Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η χρήση ή όχι του κυανίου για την παραγωγή χρυσού. Είναι εκατοντάδες οι ρύποι που συνοδεύουν αυτου του είδους τις δραστηριότητες και μάλιστα με την ίδια επικινδυνότητα.
Επομένως πρέπει να γίνει ή όχι αυτή η παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής??
Η απάντηση είναι πολύ δύσκολη, θα πρέπει να κανείς να αξιολογήσει και άλλες παραμέτρους που αφορούν στην Οικονομική, Κοινωνική και Εθνική  διάσταση.
Τα κείμενα που πρέπει να διαβασθούν είναι:
4: Τα στοιχεία ταυτότητας της εταιρείας
5: Τον αντίλογο όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη της επένδυσης.
Και όλα αυτά να τα δεί υπό το πρίσμα της σημερινής οικονομικής κρίσης.

Ένα από τα πιο ενημερωμένα blogs για το θέμα αυτό είναι το: http://antigoldgreece.wordpress.com

Πρώτα σχόλια όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους της πρόσφατης ΑΕΠΟ

1: Δεν είναι εύκολο, ούτε για ειδικούς σε αυτά τα θέματα, να καταλάβουν τι πραγματικά ισχύει. Γίνεται αναφορά σε όλη την περιβαλλοντική νομοθεσία Εθνική και Κοινοτική, που σε αυτή την έκταση, ούτε οι συντάξαντες δεν την γνωρίζουν σε βάθος.
2: Οι όροι φαίνεται να μην έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί κυρίως ως προς τα υγρά απόβλητα αφού παραπέμπουν σε νέες τεχνικές μελέτες που θα εγκρίνει η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ.
3: Το τοπίο, για το ποιοί αρμόδιοι παρακολουθούν την υλοποίηση μιας τέτοιας έκτασης παρέμβασης, είναι θολό. Μόνο Τεχνικές Εκθέσεις και μάλιστα με την ευθύνη της εταιρείας, δεν διασφαλίζουν την περιβαλλοντική προστασία.
Σύστημα monitoring σε όμοια δραστηριότητα
4: Δεν καθορίζεται αναλυτικά ο μηχανισμός παρακολούθησης (…ίσως μια νέα υπηρεσία στην περιοχή), που σε καθημερινή βάση
θα ελέγχει από την πλευρά του Δημοσίου και των τοπικών φορέων, τους όρους υλοποίησης. Βέβαια ούτε καθορίζονται και οι υποχρεώσεις της εταιρείας για στελέχωση ενός μηχανισμού για την τήρηση των όρων με αναλυτικές υποχρεώσεις, οργάνωση και σχέδιο δράσης.
5: Η δραστηριότητα ανήκει στην κατηγορία IPPC και μάλιστα καλύπτεται οριζόντια από πολλές «βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές» όπως η εξόρυξη, η μεταλλουργία το σύστημα παρακολούθησης κλπ. Το κείμενο της ΑΕΠΟ θα έπρεπε να περιλαμβάνει σχετικό πίνακα με όλες τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές και με επισημάνσεις όσων υιοθετούνται και όσων όχι και μάλιστα με επαρκή αιτιολόγηση.
6: Η απόφαση δεν προβλέπει σχέδιο δράσης σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών ατυχημάτων, πέραν αυτών της μεγάλης έκτασης.
7: Το σύστημα monitoring είναι το κλειδί για την υλοποίηση των όρων, πράγμα που θα έπρεπε να οδηγήσει σε μια πιο λεπτομερή περιγραφή και χρονοδιαγράμματος υλοποίησης και μάλιστα πριν από την έναρξη των όποιων εργασιών ώστε να υπάρχουν και στοιχεία σύγκρισης, (πριν – μετά).
8: Πολλοί όροι είναι δύσκολα ελέγξιμοι.

Μετά την ολοκλήρωση των επί μέρους τεχνικών μελετών θα επανέλθουμε στο θέμα
Η περιοχή είναι η ΠΥΛΗ του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, οπότε πιστεύουμε ότι
Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ και την περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Χώρα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/08/01/envthink/
...φυσικά δεν πρόκειται να αφήσουμε την προστασία της περιοχής στα χέρια του Θεού!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός,σίγουρα δε θέλει αυτό το κακό για τη Χαλκιδική μας!Μόνο οι καλόγεροι,που πάντα τα έχουν καλά,μ'αυτούς που δίνουν..

katalytikos είπε...

ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!

ομαδα ελληνοκυπριος πατριωτης είπε...

οιθρασυδειλοι ανθελληνες χτυπησαν και εδω.και φυσικα υπογραφουν ως ανωνυμοι

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...