Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Το νέο Ευρωπαϊκό διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας.

Αφού λάβετε υπόψη ότι:
Στη χώρα μας μόνο το 32,3% του βόειου κρέατος που καταναλώνουμε παράγεται εντός συνόρων, άσχετα αν σε όλα τα καταστήματα πωλείται …αποκλειστικά «ελληνικό» κρέας,
πιστεύετε ότι δεν έχουμε δοκιμάσει σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες αυτό το αλογίσιο κρέας???
Εμείς πάντως τώρα τελευταία έχουμε αρχίσει να χλιμιντρίζουμε !!!


Συνεχίζεται το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που εντοπίστηκε σε κατεψυγμένα λαζάνια με σήμανση «βοδινό» και απλώνει τη σκιά του σε όλη την Ευρώπη.
Ανησυχία την ίδια ώρα προκάλεσαν και οι δηλώσεις εκπροσώπου της βρετανικής κυβέρνησης ο οποίος αποκάλυψε ότι κατά τις εξετάσεις δειγμάτων κρέατος αλόγου εντοπίστηκε το επιβλαβές για τον άνθρωπο αντιφλεγμονώδες κτηνιατρικό φάρμακο φενυλβουταζόνη
Το θέμα έχει ήδη προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ που εμπλέκονται στην παραγωγή των επίμαχων τροφίμων, που αποσύρονται όπως – όπως από την αγορά.
Σε έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Γεωργίας για το θέμα την περασμένη Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε να γενικευθούν οι έλεγχοι DNA σε επεξεργασμένα τρόφιμα από βοδινό προς όλα τα κράτη – μέλη, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου.
Τελευταία εξέλιξη είναι .....
  οι συλλήψεις τριών ανδρών, που φέρονται να εμπλέκονται στο διατροφικό σκάνδαλο στην Βρετανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της χώρας. Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων, οι συλλήψεις έγιναν σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Αγγλία και σε ένα σφαγείο στη νοτιοδυτική Ουαλία.
Και, σύμφωνα με τον Guardian, κρέας αλόγου εντοπίστηκε σε σχολεία στη Βρετανία και σε νοσοκομεία στη Βόρεια Ιρλανδία.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
Όλα ξεκίνησαν στις 15 Ιανουαρίου όταν και η Ιρλανδική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSAI) δημοσίευσε τα ευρήματα ελέγχων σύμφωνα με τους οποίους εντοπίστηκαν αλλαντικά και μοσχαρίσια κρέατα τα οποία περιείχαν DNA από κρέας αλόγου.
Σύμφωνα με τη βρετανική "Daily Mail", η μαφία της Ιταλίας και της Πολωνίας θεωρείται ότι έχουν ενορχηστρώσει μια "διεθνή εγκληματική συνωμοσία" ύψους εκατομμυρίων λιρών, πιέζοντας υπαλλήλους σφαγείων να πιστοποιούν σαν μοσχαρίσιο το κρέας αλόγου. Στο σκάνδαλο φέρονται να εμπλέκονται επίσης ρωσικές συμμορίες και εγκληματίες στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Οι υγειονομικές υπηρεσίες, ωστόσο, διερευνούν ισχυρισμούς Ρουμάνων, ότι Κύπριοι μεσάζοντες φέρουν τη βασική ευθύνη για το διατροφικό σκάνδαλο, που αφορά στη νόθευση βοδινού κρέατος, με κρέας αλόγου και γαϊδάρου αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης

Τα επιμολυσμένα κρέατα διακινήθηκαν στην Ιρλανδία από τις αλυσίδες λιανικής Tesco, Lidl, Aldi, Dunnes Stores και Iceland. Μετά την Ιρλανδία, προμαγειρεμένα τρόφιμα, που περιείχαν κρέας αλόγου, εντοπίστηκαν και στη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία. Οι γαλλικές αλυσίδες σουπερμάρκετ (Carrefour, Casino, Auchan και Monoprix) απέσυραν τις παρτίδες με το επεξεργασμένο φαγητό.
Επίσης, ισπανική οργάνωση καταναλωτών ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν και στη χώρα μοσχαρίσια μπιφτέκια που περιείχαν DNA αλόγου. Σε δέσμευση και καταστροφή 16,5 τόνων μπιφτεκιών, προχώρησαν και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Κύπρου εξαιτίας του διατροφικού σκανδάλου.

Στη Γερμανία εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε συσκευασία με κατεψυγμένα λαζάνια από την αλυσίδα καταστημάτων Real. Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Edeka, ο μεγαλύτερος διανομέας τροφίμων της Γερμανίας, πραγματοποιεί και αυτή σειρά αναλύσεων στα προϊόντα αυτά, όπως και η γερμανική εταιρεία κατεψυγμένων τροφίμων και η αλυσίδα καταστημάτων Kaiser's-Tengelmann.

Στην Ελλάδα
σε προληπτική ανάκληση προϊόντων κρέατος προχώρησε η εταιρεία Μαρινόπουλος, τα οποία έχουν παραχθεί για λογαριασμό της εταιρείας Carrefour, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ. Σε άλλη ανακοίνωσή του στις 17 Φεβρουαρίου ο ΕΦΕΤ, μετά από επικοινωνία που είχε με την ιρλανδική αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων, ενημέρωσε ότι "τα εν λόγω προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα"

Αυτά προς το παρόν περιμένοντας νεότερες ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ με βάση τους ελέγχους που πραγματοποιεί.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κρέας αλόγου: Οι Ιταλοί καταναλώνουν κανονικά και το κρέας αλόγου. Διαθέτουν δηλαδή και στα εστιατόριά τους τέτοια πιάτα. Κάποιοι έχουν δοκιμάσει, στην Ιταλία. Φανταζόμουν ότι αυτά προέρχονταν από εκτροφές αλόγων ειδικά για το κρέας τους και δεν ήταν κρέας από άλογα ιπποδρόμων κλπ, που είχαν αρρωστήσει ή είχαν υποβληθεί σε θεραπείες με φάρμακα.
Για το κρέας αλόγου γράφει και εδώ:
http://wikipedia.qwika.com/en2el/Horse_meat
Όπως και αν έχει και μόνο το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες έκρυβαν την χρήση κρέατος αλόγου στα προϊόντα (ή υποπροϊόντα) κρέατος που διέθεταν στην αγορά επί χρόνια είναι σκάνδαλο. Και υπόλογες για αυτή την εξέλιξη θα πρέπει να είναι και οι Ευρωπαϊκές υπηρεσίες ελέγχων.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...