Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Energiewende: Η ¨σχολή¨ της … πράσινης ανάπτυξης

Στις περιβαλλοντικές αναζητήσεις σας ίσως θα έχετε συναντήσει τον Γερμανικό όρο energiewende

Τι είναι το energiewerde??
Είναι το πρόγραμμα η μετάβασης της Γερμανίας σε βιώσιμες οικονομίες μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο τελικός στόχος του προγράμματος είναι η κατάργηση του άνθρακα και άλλων μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το πρόγραμμα δόθηκε στην δημοσιότητα το Σεπτέμβριο του 2010, περίπου έξι μήνες πριν από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα και στηρίχθηκε νομοθετικά το 2011. Περιλαμβάνει κυρίως στόχους μειώσεις των αερίων θερμοκηπίου κατά  80-95% μέχρι το 2050 και αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ σε 60%  μέχρι το 2050.

Για να γίνει πιο εύπεπτο, η προφανής αιτιολογία είναι ο φόβος της κλιματικής αλλαγής. Πολλοί όμως αναλυτές ισχυρίζονται ότι τελικά το πρόγραμμα αυτό είναι ο ¨φερετζές¨ για την προώθηση εξαγωγών τεχνολογίας και συστημάτων ΑΠΕ.
Όπως όμως δείχνουν τα στοιχεία αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές Γερμανία έχει το δεύτερο πιο ακριβό ρεύμα, για σπίτια, μετά την Δανία) με αποτέλεσμα.....
οι αντιδράσεις να αυξάνουν.
Διαβάζουμε λοιπόν για μειώσεις ή και κατάργηση  των επιδοτήσεων (fit in tariff) σε ΑΠΕ, για επανασχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής κλπ

Μήπως και για μας, τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της ¨πράσινης¨ ανάπτυξης, που αποτυπώθηκε σε πολλούς νόμους κυρίως επι Υπουργίας κας Μπιρμπίλη, όσον αφορά στην ενέργεια και το περιβάλλον και που μόνο καταστροφικά αποτελέσματα είχαν και στους δυο τομείς???

Όσο καθυστερούμε οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...