Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Μια απίστευτη ιστορία ¨βιοκλιματικών¨ και ¨πράσινων¨ κτιρίων !!!



¨ …..Περιμέναμε ότι με τους ηλιακούς συλλέκτες, τις αντλίες θερμότητας και όλα αυτά φανταχτερά πράγματα , οι λογαριασμοί θα είναι σημαντικά χαμηλότεροι….¨




Το Pavilion Gardens είναι συγκρότημα κατοικιών στο Μπράντφορντ της Αγγλίας  (Δυτικό Γιορκσάιρ),  η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 2011.
45 ¨σούπερ-μονωμένα¨ σπίτια eco-friendly κλπ, χτισμένα με 5.6 εκατομμύρια £ δημοσίου χρήματος. Προβλήθηκαν μάλιστα ως ένα «μοντέλο» κατασκευής κτιρίων φιλικών προς το περιβάλλον και χαρακτηρίστηκαν ως «σπίτια του μέλλοντος», υποσχόμενοι στους κατοίκους χαμηλούς λογαριασμούς για την κατανάλωση ενέργειας.

Τα σπίτια θερμαίνονται από λέβητες βιομάζας ή αντλίες θερμότητας και είναι εξοπλισμένα με ηλιακούς συλλέκτες για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν επίσης συστήματα ανακύκλωσης νερού και όλα τα γνωστά που διαφημίζουν και οι εδώ ¨πράσινοι¨ κατασκευαστές -εργολάβοι.
Όμως, 18 μήνες μετά.....
την ολοκλήρωση του συγκροτήματος κατοικιών στο Μπράντφορντ, οι κάτοικοι παραπονούνται ότι οι λογαριασμοί είναι διπλάσιοι από ότι πλήρωναν στην προηγούμενη κατοικία τους.

Μέλος του τοπικού συμβουλίου παραδέχθηκε ότι υπάρχει «σοβαρό πρόβλημα» με τη χρήση ενέργειας στο χώρο Pavilion Gardens και υποσχέθηκε να επιστρέψει στους κατοίκους μέρος των χρημάτων από τους υπέρογκους λογαριασμούς, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους κατασκευαστές.

Κάτοικος περιγράφει χαρακτηριστικά:
¨Τα σπίτια ήταν υποτίθεται τα πιο αποδοτικά σε ενεργειακή κατανάλωση, στο Μπράντφορντ. Ήμαστε πραγματικά συγκλονισμένοι από τους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας. Περιμέναμε ότι με τους ηλιακούς συλλέκτες, τις αντλίες θερμότητας και όλα αυτά φανταχτερά πράγματα , οι λογαριασμοί θα είναι σημαντικά χαμηλότεροι από αυτό που πληρώναμε πριν. Αντ' αυτού η οικογένεια έλαβε λογαριασμό 1.600 £  μετά από έξι μήνες. Ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που πληρώναμε στο  προηγούμενο σπίτι .
Επίσης, όταν η οικογένεια εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά, δεν υπήρχε νερό στις τουαλέτες επειδή το σύστημα ανακύκλωσης του νερού δεν είχε ενεργοποιηθεί. Όταν όμως ενεργοποιήθηκε, το νερό έτρεχε μέσα από τα φωτιστικά σώματα.¨.

Προσοχή λοιπόν!!
Όσοι σκέπτονται να κατασκευάσουν ή να αγοράσουν μια τέτοια κατοικία, θα πρέπει όλα όσα υπόσχονται οι κατασκευαστές (χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, νερού κλπ), να είναι γραμμένα στο συμβόλαιο και με εγγυήσεις !!!

Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό δημοσίευμα: DAILYMAIL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...